Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu! Evo koje sve mere moraju biti primenjene

22.02.2024

13:41

0

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" juče je saopštio da je potvrđeno 10 slučajeva obolelih od ove zarazne bolesti

Prijavljena epidemija malih boginja u Beogradu! Evo koje sve mere moraju biti primenjene
Copyright Profimedia

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, potvrđeno je za 24sedam u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" juče je saopštio da je potvrđeno 10 slučajeva obolelih od ove zarazne bolesti i to osmoro u Beogradu, jedan u Novom Sadu i jedan u Staroj Pazovi. Jutros su potvrđena još dva slučaja, muškarac (46) i dete (3). 

Profimedia
 

 

Na snazi su od 7. februara pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele zemlje što podrazumeva prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zatim zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, kao i vakcinaciju osetljivih lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim.

Pravilnikom o prijavljivanju zaraznih bolesti određuje se način obaveštavanja o registrovanim slučajevim zarazne bolesti, odnosno smrti od zarazne bolesti, propisuju se rokovi, način i obrasci za njihovo prijavljivanje. Među bolesti koje su obuhvaćene ovim pravilnikom spadaju kolera, kuga, velike boginje, žuta groznica, virusna hemoragijska groznica, teški akutni respiratorni sindrom (SARS), poliomijelitis, difterija, male boginje, botulizam, kao i pojave drugih nepoznatih zaraznih bolesti.

Detaljnije o načinu prijave zaraznih bolesti pročitajte u odvojenom tekstu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike