Istraživači otkrili: Gubitak antitela šest meseci posle kineske vakcine!

27.07.2021

08:52 >> 11:44

0

Autor: Nikola A.

Nivo antitela pao ispod ključnog praga

Istraživači otkrili: Gubitak antitela šest meseci posle kineske vakcine!
Copyright Pixabay

Nivo antitela koja se stvaraju posle vakcinacije kineskom vakcinom proizvođača “Sinovak Biotek” protiv kovida 19 pao je ispod ključnog praga posle oko šest meseci nakon druge doze kod većine onih koji su je primili, dok je treća doza imala snažan podsticajni efekat, navodi se u jednoj laboratorijskoj studiji.

Kineski istraživači izvestili su o nalazima studije na osnovu uzoraka krvi uzetih od zdravih odraslih osoba starosti između 18 i 59 godina, prenosi agencija Rojters.

Pročitajte još:

Među učesnicima koji su primili dve doze, u razmaku od dve ili četiri nedelje, samo njih 16,9 odsto, odnosno 35,2 odsto, imali su i dalje neutrališuća antitela koja su iznad onog što istraživači smatraju pragom koji se može detektovati šest meseci nakon primljene druge doze, navodi se u toj studiji.

Istraživači su upozorili na to da u studiji nije testiran efekat antitela na prenosive varijante i da su potrebna dalja istraživanja kako bi se procenilo trajanje antitela nakon treće doze.

Pixabay

Indonezija i Tajland su se već dogovorili da, kao treću dozu, daju vakcine “Moderne”, odnosno “Fajzera”, ljudima koji su u potpunosti vakcinisani “Sinovakovim” cepivom, usled zabrinutosti zbog njene efikasnosti protiv prenosivijeg delta soja koronavirusa.

Turska je počela da nudi treću dozu “Sinovaka” ili “Fajzera” nekim ljudima koji su dobili vakcinu “Sinovaka”.

Pročitajte još:

Krajem juna, “Sinovak” je isporučio više od milijardu doza vakcina, koje su ključne za imunizaciju u Kini, Brazilu, Indoneziji i Čileu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike