Ko krene kolima u Grčku gadno će se iznenaditi: Putarine skočile za 35 odsto - evo šta sve treba da znate pre nego što krenete na letovanje

03.04.2024

20:42

0

Na sajtu Puteva Srbije dostupna je precizna cena putarina po naplatnim stanicama i kategorijama vozila

Ko krene kolima u Grčku gadno će se iznenaditi: Putarine skočile za 35 odsto - evo šta sve treba da znate pre nego što krenete na letovanje
Copyright Profimedia

Ukoliko nemate TAG, putarinu plaćate na naplatnoj stanici gotovinom ili karticom.

Iz Puteva Srbije su objasnili da, ukoliko se dogodi da nemate kod sebe gotovinu, a POS aparat ne radi, postoji mogućnost izdavanja računa za naknadnu naplatu putarine. 

Na sajtu Puteva Srbije dostupna je precizna cena putarina po naplatnim stanicama i kategorijama vozila.

Profimedia
 

Putarine u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji aktivno je pet naplatnih stanica. Prva (Romanovce, Miladinovce – Kumanovo) se nalazi na 16 kilometara od granice. Putarina košta 60 denara, ili jedan evro. Druga naplatna stanica nalazi se nešto pre Velesa i putarina iznosi 80 denara, odnosno 1,5 evra. Treća naplatna rampa nalazi se neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj, oko 88 kilometara od ulaska u Severnu Makedoniju. Putarina ovde iznosi 60 denara (1,5 evra). Sledeća naplatna stanica nalati se ispred Demir Kapije i tu ćete platiti 80 denara (1,5 evra). Poslednja naplatna rampa kroz Makedoniju nalazi se kod Đevđelije, i cena putarine je najviša – 100 denara, odnosno dva evra.

Tanjug/Branko Lukić
 

Tag za plaćanje putarine do Grčke

Odnedavno je počela da funkcioniše integrisana, elektronska naplata putarine sa tagom koji se može koristiti i u Srbiji i u Severnoj Makedoniji.

Elektronska naplata putarine (ENP) omogućava plaćanje upotrebom TAG uređaja za ENP, za odgovarajuću kategoriju vozila. Ukratko, TAG vam omogućava da prolazite naplatne rampe bez čekanja u redovima i plaćanja putarina na licu mesta. Ukoliko već posedujete TAG uređaj u pripejd sistemu (I kategorija), možete da prekonfigurišete uređaj u nekoj od ovlašćenih poslovnica i da ga koristite u integrisanom sistemu naplate Otvoreni Balkan (Otvoreni Balkan ENP). Svega pet minuta nakon registracije na servis “Otvoreni Balkan ENP” možete da prođete kroz naplatnu stanicu u Republici Srbiji, a 15 minuta nakon registracije i kroz naplatne stanice u Republici Severnoj Makedoniji, objašnjeno je na sajtu openbalkan-etc.com.

Profimedia
 

Ukoliko posedujete TAG naplata putarine izvršava se sledećeg dana nakon iskorišćene usluge, odnosno prolaska naplatne rampe. Novac će vam se automatski skinuti sa platne kartice koju ste registrovali. Međutim, ukoliko nemate novca na platnoj kartici TAG uređaj će biti postavljen na “crnu” listu. Nećete moći da ga koristite dok ne obezbedite novac na kartici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike