Saharske čestice prašine u vazduhu su anomalija! Stigle su iz Afrike i tu nije kraj

02.04.2024

13:27

0

Na pitanje u koje sve krajeve Evrope je stigao pesak, meteorološkinja je navela da se pesak iz Afrike prostirao preko Mediterana

Saharske čestice prašine u vazduhu su anomalija! Stigle su iz Afrike i tu nije kraj
prljava kiša - 1 - Copyright 24 sedam/J.S.

Meteorološkinja Ana Vuković Vimić rekla je danas da vazdušna masa sa saharskim česticama prašine koja je stigla i u Srbiju sa severa Afrike predstavlja izuzetnu anomaliju, da smo sve češće svedoci ovakvih slučajeva i da ćemo verovatno imati još sličnih epizoda u toku proleća.

Saharski pesak stigao je u Srbiju sa severa Afrike, a Ana Vuković Vimić kaže za Tanjug da je pesak došao pojačanim strujanjem sa severa Afrike zbog anticiklona iznad naših oblasti i ciklona sa centrom na zapadu koji su "gurali" pesak ispred sebe sa juga.

Na pitanje u koje sve krajeve Evrope je stigao pesak, meteorološkinja je navela da se pesak iz Afrike prostirao preko Mediterana, naročito preko Italije, nakon čega su struje, prema njenim rečima, pesak nanele i u centralnu Evropu.

Dodala je da je zapadnim strujanjima pesak gurnut ka istoku, ka Srbiji, te je zahvatio veliki broj južnih i jugoistočnih oblasti Evrope.

- Velika količina jeste bila, ali ono što je još važnije bila je visoka i prizemna koncentracija peska, što smo mogli da osetimo možda i po disanju, a bilo je i zdravstvenih upozorenja - rekla je ona, i dodala da se nekad vidi i žuta kiša, uprkos tome što se nije osetio pesak.

Navela je da je ovo izuzetna anomalija i da smo sve češće svedoci ovakvih slučajeva, i dodala da ćemo verovatno imati još ovakvih epizoda u toku proleća.

- Čestice tog mineralnog peska, odnosno prirodne prašine, uglavnom su veće nego što su čestice zagađenja. Znači, one se vide više u koncentracijama PM10 nego u PM2.5, gde su čestice zagađenja mnogo opasnije. One ne mogu lako da se infiltriraju u pluća zbog njihove veličine, ali kada ih ima više, mogu kod ranjivih grupa izazvati otežano disanje, možda i iritaciju sluzokože - objasnila je ona.

Vazduh čist zbog kiše i vetra

Dodala je da je vazduh sada očišćen zbog kiše i vetra koji duva, odnosno da se na taj način čisti atmosfera.

- Prognoze u vezi s peskom radi Republički hidrometeorološki zavod, ali to ne spada u standardne vremenske prognoze, tako da, kako sada pokazuju indikacije, neće biti nekih većih i nadolazećih talasa u skorije vreme, ali treba pratiti prognoze - rekla je ona.

Profimedia
 

Objasnila je da čestice mogu da pređu hiljade kilometara, da neke čestice prelaze ceo Atlantski okean i dolaze do Južne Amerike. Objasnila je da čestice peska imaju i svoju korisnu ulogu u klimatskom sistemu - utiču na đubrenje zemljišta Kariba, dok imaju i negativan utican na poljoprivredu i na zdravlje ljudi koji žive u blizini.

- Zasada ne postoje procene da li će transporti peska biti pod budućim klimatskim promenama češći i dolaziti u naše krajeve češće, ali ono čemu smo svedoci poslednjih godina je za nauku iznenađujuće - rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike