Temperatura vode i do 110 stepeni, noćenje 600 dinara, a u nju je odlazio i Petar Karađorđević! Ova banja je hit ovog proleća

29.03.2024

14:44

0

Cene noćenja u oglasima su raznolike, u zavisnosti od ponude, veličine i mesta apartmana

Temperatura vode i do 110 stepeni, noćenje 600 dinara, a u nju je odlazio i Petar Karađorđević! Ova banja je hit ovog proleća
Vranjska banja - Copyright Profimedia

Vranjaska banja, smeštena u Vranjskoj kotlini u Pčinjskom okrugu, bogata je lekovitim izvorima, ali i kulturnim sadržajima, naročito tokom sezone. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 400 metara, okružena planinama Besna kobila, Patarica, Srpska čuka, i vrlo je posećena, a jedan od razloga su i povoljne cene smeštaja.

Smeštaj u ovoj banji se može naći po povoljnim cenama. Cene noćenja u oglasima su raznolike, u zavisnosti od ponude, veličine i mesta apartmana. Neki od apartmana staju od 30 do 40 evra, ima i onih od 15 do 20 evra, a pronašli smo i apartmane gde je cena noćenja, verovali ili ne, ispod 1.000 dinara. Naravno, ima i onih luksuznijih, gde cene prelaze i 100 evra za noć.

Istraživali smo koliko košta noćenje u Vranjskoj banji, kao i kakva je ponuda. Listajući oglase iznenadili smo se bogatom ponudom i niskim cenama. Naišli smo na ponudu gde noćenje u jednom apartmanu košta samo pet evra, odnosno 585 dinara.

Vlasnik je oglasio apartman sa dve dvokrevetne sobe od kojih je jedna sa bračnim krevetom i jednom jednokrevetnom sobom. Sadrži i zajedničku kuhinju sa trpezarijom, veliko dvorište i parking-mesto sa garažom. Sve ovo košta samo pet evra po osobi za jedno noćenje.

Drugi apartman oglašen je na izdavanje za osam evra za noć, odnosno nešto više od 900 dinara, na samom početku šetališta u Vranjskoj banji. Vlasnik je u oglasu naveo da je apartman kompletno opremljen sa svim potrebnim stvarima, ima kuhinju, kupatilo i dve dvokrevetne sobe. Pored toga, smeštaj je opremljen centralnim grejanjem, internetom, kablovskom, kao i parkingom za više vozila.

Za nešto više novca, odnosno 15 evra, u istoimenoj banji izdaje se smeštaj koji sadrži tri sobe, i to trokrevetne, zajedničku kuhinju sa trpezarijom, veliko dvorište sa parkingom, a poseduje i internet, piše Turizmopedija.

Apartmani u Vranjskoj banji izdaju se po ceni od 25 do 35 evra, odnosno oko 3.500 za noćenje. Jedan takav apartman poseduje potpuno opremljenu kuhinju, kao i popločano dvorište. U oglasu je navedeno da je smeštaj klimatizovan, sa pogledom na planinu.

O Vranjskoj banji

Vranjska banja ima bogatu istoriju, a ono po čemu je posebna jeste to što su se vladari Srbije lečili baš u njoj. Jedan od njih je i Petar I Karađorđević. Ova banja pripada Udruženju kraljevskih banja Srbije i deo je Asocijacije kraljevskih banja Evrope.

Wikipedia
 

Voda u Vranjskoj banji je bogata sumporom i smatra se idealnom za lečenje reumatskih oboljenja. Poseduje mineralne izvore koji su najtopliji u čitavoj Evropi, a temperatura je do 110 stepeni celzijusa.

Ono što je interesantno je da su se brojne poznate i istorijske ličnosti lečile u ovoj banji - kraljica Draga Mašin, poznati satiričar Radoje Domanović, Petar Priličko...

U centru Vranjske banje danas se nalazi i Zavod za rehabilitaciju. Specijalna bolnica ima oko 120 ležajeva, a u unutar stacionara može da se koristi i restoran gde se hrana i jelovnik uklapaju sa potrebama pacijenata.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike