Pogled na zlatno doba naše istorije: Na današnji dan Srbi su osvojili grad koji je bio ključan u proširenju teritorije Dušanovog carstva

25.09.2023

06:55

0

Ovo osvajanje omogućilo je kontrolu puteva prema Trakiji i Halkidikiju

Pogled na zlatno doba naše istorije: Na današnji dan Srbi su osvojili grad koji je bio ključan u proširenju teritorije Dušanovog carstva
Car_Dušan,_Manastir_Lesnovo,_XIV_vek,_Makedonija - Copyright Wikipedia

Na današnji dan, pre 678 godina, srpski car Stefan Dušan je osvojio grad Ser, koji je predstavljao ključni korak u proširenju teritorije Srpskog carstva.

Ovo osvajanje omogućilo je kontrolu puteva prema Trakiji i Halkidikiju, gde se nalazi i Sveta Gora, čime je osiguran strateški pristup prema srpsko-vizantijskoj granici.

Stefan Dušan, prvi srpski car i deveti vladar iz dinastije Nemanjić, postavio je temelje srpske srednjovekovne države svojim osvajanjima i reformama. Rođen 1308. godine, Dušan je stupio na presto 1331. godine, nasledivši svog oca Stefana Dečanskog. Uspešno je realizovao niz osvajanja koja su učvrstila srpsku moć u regionu, koristeći unutrašnje nemire u Vizantiji da proširi granice carstva prema jugu.

Wikipedia
 

 

Car Dušan se proglasio za cara Srba i Grka u Skoplju 1346. godine, podižući srpsku arhiepiskopiju na rang patrijaršije. Krunisali su ga srpski patrijarh Joanikije i trnovski patrijarh Simeon, uz prisustvo velikog broja predstavnika pravoslavnih crkava.

Dušanova vladavina, osim što je obeležena značajnim teritorijalnim širenjem, uključivala je i stvaranje Dušanovog zakonika, pravnog akta koji je predstavljao amalgam vizantijskog prava i starih srpskih zakonskih tradicija. Ovaj zakonik nije samo utvrdio pravne norme, već je predstavljao temelj socijalnog uređenja srpskog društva.

Tokom svoje vladavine, Dušan je pokazao veliku strast prema arhitekturi, završavajući izgradnju manastira Dečani, koji je započeo njegov otac, i podižući svoju zadužbinu, manastir Svetih Arhangela kod Prizrena.

Wikipedia/„Dolazak cara Dušana u Dubrovnik” delo Marka Murata.
 

 

Međutim, Dušanova vladavina obeležena je i legendom o prokletstvu koje je navodno bacio njegov otac Stefan Dečanski, prokleo sina i njegove potomke pred svoju smrt. Iako Dušan nije osetio direktne posledice ovog prokletstva, veruje se da je ono uticalo na sudbinu njegovog sina, Stefana Uroša V, kao i na dalje tokove srpske istorije.

Obeležavajući ovaj dan, prisetimo se hrabrosti i vizije cara Dušana Silnog, lidera koji je preoblikovao Balkan i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda. Njegovo nasleđe, sačinjeno kroz vojna osvajanja, duboke društvene reforme i doprinos pravoslavnoj crkvi, i dalje rezonuje kroz vekove, podsećajući nas na zlatno doba srpske istorije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike