Od Svetog Save do modernog doba: Priča o izvoru Kozarica!

17.03.2024

08:12

0

Autor: 24sedam

Već u ranom 13. veku, Sveti Sava, osnivač Srpske pravoslavne crkve, posetio je izvor Kozarica, gde je izmirio svog brata Stefana sa mađarskim kraljem

Od Svetog Save do modernog doba: Priča o izvoru Kozarica!
Copyright Profimedia Pixabay Printscreen/Youtube/Sremska televizija

Selo Čortanovci, smešteno na desnoj obali Dunava, krije izletište "Kozarica", prvorazrednu turističku destinaciju sa 220 hektara lipove šume, deo veličanstvenog Nacionalnog parka "Fruška gora".

Pored svoje prirodne lepote, Kozarica je mesto koje je uveliko obogatilo srpsku istoriju, naročito poznato po izvoru koji je bio svedok mirnodopskih susreta velikih srpskih ličnosti kroz vekove.

Printscreen/Youtube/Sremska televizija
Čortanovci

Već u ranom 13. veku, Sveti Sava, osnivač Srpske pravoslavne crkve, posetio je izvor Kozarica, gde je izmirio svog brata Stefana sa mađarskim kraljem, čime je postavio temelje za mir i saradnju između dve zemlje.

Ovaj događaj predstavlja samo jedno od značajnih istorijskih trenutaka koji su se odigrali na ovom mestu, učinivši ga neprocenjivim delom srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Printscreen/Youtube/Sremska televizija
Deo izletišta Kozarica

Tokom 15. veka, despot Vuk Branković često je pohodio Kozaricu, tražeći mir i odmor na putu iz Kupinova za Slankamen. I za vreme Slankamenačke bitke 1691. godine, vojvoda Jovan Monasterlija odmorio je ovde svoju vojsku od 12.000 konjanika, koja se borila na strani Austrije protiv Turaka, čime su Turci bili pobeđeni zahvaljujući hrabrosti i junaštvu srpskih ratnika.

Kozarica čuva i tugu, blizu nje se nalazi dolina Kosturnica, večno počivalište hrabrih boraca izginulih u Slankamenačkoj bici, a prvo obeležje na ovom mestu je drveni krst postavljen 1848. godine.

Printscreen/Youtube/Sremska televizija
Planinarski dom "Kozarica"

Istorija Kozarice takođe obuhvata i teške trenutke, poput 2002. godine kada se srušio zidani deo izvora zajedno sa ikonom Svetog Đorđa.

Međutim, zajedničkim naporima Zavičajnog društva "Kozarica" i lokalne zajednice, izvor je obnovljen i ponovo osvećen 2006. godine, vraćajući mu staru slavu i značaj.

Ne samo istorija, već i savremena obnova govori o važnosti Kozarice. Planinarski dom "Kozarica" potpuno je rekonstruisan 2023. godine, pružajući posetiocima modernizovani prostor za odmor i uživanje u lepotama Dunava i okolne čortanovačke šume.

Printscreen/Youtube/Sremska televizija
 

Ovaj dom, smešten na nadmorskoj visini od samo 84 metra, predstavlja jedinstveno mesto na koje se posetioci ne penju, već se u njega spuštaju, dodatno naglašavajući njegovu posebnost i privlačnost.

Kozarica sa svojim izvorom i planinarskim domom simbolizuje spoj istorije, prirode i kulture, pružajući nezaboravno iskustvo svima koji ga posete, od prolećnih uranaka do tihih jesenjih dana.

Selo Čortanovci i izletište "Kozarica" ostaju dragulji Srbije koji čuvaju priče davnih vremena, dok nastavljaju da pišu nove stranice svoje bogate istorije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike