Ovo su tri grada koje turisti najviše posećuju u Srbiji: Otkrivamo njihove delove koje prosto opsedaju!

13.03.2024

07:56

0

Autor: 24sedam

Srbija je u januaru registrovala 248.684 turista, od čega je domaćih turista bilo 125.772

Ovo su tri grada koje turisti najviše posećuju u Srbiji: Otkrivamo njihove delove koje prosto opsedaju!
Beograd - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Broj turista koji posete našu zemlju konstantno raste, raste i broj noćenja koje ostvare, a samim tim u budžet države se sliva više novca. Tako je naša zemlja prošle godine ostvarila rekordno povećanje prihoda od turizma. Sa druge strane država pomaže građane turističkim vaučerima u vrednosti od 10.000 dinara koje mogu da iskoriste za odmor u nekim od centara širom Srbije. 

Srbija je u januaru registrovala 248.684 turista, od čega je domaćih bilo 125.772. 

Nešto više od 85.000 ljudi posetilo je planinske centre, a nakon njih najpopularniji su bili gradovi. Na listi najposećenijih gradova izdvojila su se tri, od čega je Beograd posetio 75.281 turista, Novi Sad 11.348 turista a u Suboticu je bilo 4.785 dolazaka.

Ukoliko još uvek niste posetili neki od ovih gradova, predstojeći prvomajski i uskršnji praznici prava su prilika. Ali čak i ako ste bili u nekom od njih, budite uvereni da toliko toga ima da se vidi da uvek možete da se vratite i vidite nešto novo. Da bi vam olakšali odluku, napravili smo za naše čitaoce kratak pregled svega onoga što obavezno treba videti u tri najposećenija srpska grada.

Beograd

Kuda god da krenete, u Beograd, naprosto, morate da svratite, a on će zadovoljiti ukuse i najizbirljivijih posetilaca. Bilo da volite dobru klopu, šetnju gradom, šoping ili obilaske muzeja, on će vam pružiti sve od toga. Kući ne možete da se vratite dok ne posetite neke od njegovih znamenitosti kao što su: Kalemegdan, odnosno Beogradska tvrđava, pa onda najpoznatija boemska ulica Skadarlija, popularno "beogradsko more" Ada Ciganlija, Hram Svetog Save koji je najveći pravoslavni hram na Balkanu i četvrti na svetu ili poznato šetalište Knez Mihailovu ulicu, gde ćete sresti turiste iz čitavog sveta, probati sladoled na točenje, popiti kriglu piva ili fino ručati.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Na Trgu republike, osim što ćete videti impozantni spomenik knezu Mihailu, možete posetiti Narodni muzej ili se raspitati za repertoar u Narodnom pozorištu pa izabrati predstavu ili balet po svom ukusu. 

Pokušajte da ne propustite odlazak na Avalu, omiljeno izletište Beograđana, i posetite Avalski toranj sa kog se pruža nestvaran pogled. Možete prošetati i kejom uz Dunav od Ušća do Zemuna, ili uz Savu šetalištem u okviru Beograda na vodi.

Novi Sad

Kada samo i pomislite na Novi Sad, pred sobom vidite Petrovaradinsku tvrđavu. Osim što je omiljeno šetalište i svojevrsna turistička atrakcija, to je i prostor sa stotinu umetničkih ateljea, restorana, kafea, muzeja, galerija... Tu se održava svetski poznat EXIT festival. Neodoljivi šarm Novom Sadu daju i brojni salaši, čarde i vinski putevi. Centar grada čine Trg slobode, Zmaj Jovina, Dunavska i ulice u njihovom okruženju, što je svojevrsni izložbeni prostor.

Pixabay
 

 

S obzirom da leži na Dunavu, na obali je nikla i Gradska plaža Štrand, a tu su i vikend-naselja Ribarsko ostrvo i Kamenjar, koja su tradicionalna mesta za odmor i uživanje na reci. Ko želi da izađe van grada, tu je Fruška gora, koja je 1960. godine proglašena prvim nacionalnim parkom u Srbiji.

U salašima možete da nađete prekopotreban mir i da se izdvojite od gradske vreve. 

Subotica

Grad Suboticu, na severu naše zemlje, osim bogatog kulturnog nasleđa, krase multikulturalni duh i evropski šarm. Poznata je po opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima.

Možete da posetite neki od muzičkih ili filmskih festivala, koncerata iz bogate kulturne ponude, a možete se odmoriti i na Palićkom jezeru koje je na samo osam kilometara od Subotice i koje predstavlja pravo mesto za uživanje, nudeći brojne sadržaje.

Tanjug/Video
 

Tu je i Zoološki vrt, a bogatu gastronomsku ponudu probajte u nekom od mnogobrojnih restorana.

U Subotici možete posetiti neki od muzeja i galerija ili šetajući gradom obići brojne spomenike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike