Nikad više pijanih maloletnika, toksikolozi na VMA upozoravaju: Jedna stvar može da dovede i do kome!

05.03.2024

18:51

0

Kombinacija alkohola i energetskih pića, a ne u malom slučaju i psihoaktivnih supstanci, mogu da naprave ogromnu štetu mladom organizmu

Nikad više pijanih maloletnika, toksikolozi na VMA upozoravaju: Jedna stvar može da dovede i do kome!
Copyright Profimedia

Neurolog profesor dr Ranko Raičević sa VMA ističe da se toksikolozi u ovoj ustanovi žale da nikada nije bilo ovoliko problema sa pijanim maloletnicima.

Kako ističe, iz vikenda u vikend problem se ponavlja, a tinejdžeri zapadaju u takva stanja često nesvesni posledica koje mogu imati po njihovo zdravlje.

Kombinacija alkohola i energetskih pića, a ne u malom slučaju i psihoaktivnih supstanci, mogu da naprave ogromnu štetu mladom organizmu, upozorava neurolog profesor dr Ranko Raičević.

- Alkohol je u malim dozama stimulator, a u velikim dozama depresor nervnog sistema - ističe dr Raičević.

Moguća trajna i nepovratna oštećenja

Svedoci smo da osobe koje su u razvojnom dobu, gde mozak još nije završio svoj razvoj, na ovaj način mogu da dovedu do trajnih i nepovratnih oštećenja, ističe i dodaje da mladi nisu svesni toga!

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

- Mladi nisu svesni šta rade. Ovakva stanja pijanstva mogu da se završe i komom. Imate 2,8 ili 3,1 promil alkohola u krvi u 12. godini života može da dovede i do smrti - kaže dr Raičević.

Doktor kaže da je ovakva situacija isključivo stvar kućnog vaspitanja i odnosa u porodici.

- Porodični milje je najodgovorniji. Mogu da se dese oštećenja i da se jave traume zbog kojih ne kontrolišu svoju motoriku. Mogu da se jave i epileptični napadi, koji mogu da budu prvi, ali ne moraju biti i poslednji - kaže dr Raičević.

Ovakve vesti treba da budu alarm

Neverovatno je što se javnost navikava na vesti o pijanim tinejdžerima, kaže dr Raičević i ističe da bi one trebalo da budu alarm i to ne samo za stručnu javnost.

- Ja radim na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) i naše kolege toksikolozi govore na tim našim jutarnjim sastancima da ovo stvarno u ovom obliku i na ovaj način se nije se nikad dešavalo. I ranije je bilo pijanstava, ali ne u ovakvim procentima - kaže dr Raičević.

Profimedia
 

Kaže da ove brojke od 2,8 promila alkohola pokazuju da je neko popio 0,7 litara alkohola u 40% jačine u roku od sata, upozorava dr Raičević.

Mešanje alkohola i energetskih pića dovode i do kome

Mešanje alkohola sa energetskim pićima izaziva tako opasne procese u mozgu da veoma brzo može uvesti čoveka u komu, upozorava dr Raičević.

- U takvom stanju dolazi se do značajnog poremećaja moždanih funkcija, koje mogu da se završe poremećajem disanja, rada srca i na kraju smrtnim ishodom - upozorava dr Raičević i ističe da energetska pića samo ubrzavaju taj proces.

Ukoliko se tome dodaju i klasične droge, mozak više nema kapacitet da podnese takvo stanje.

- To je kao kada dođe ogromna količina struje, na primer, u kapacitet od 100 volti dođe 20.000 volti. To mora da iskoči - objašnjava dr Raičević.

Osnovni problem alkoholizma je gubitak kontrole i samokontrole

- U jednom trenutku oni piju mehanički, oni više nemaju doživljaj stvarnosti, ne znaju koliko su i popili i šta se to dešava sa njima, jer se gubi potpuno kontrola okoline. I ona svesna i nesvesna i podsvesna. Sve kontrole se gube, jer dolazi do potpune depresije svih funkcija. Mozak se polagano isključuje, isključuju se prvo neke funkcije koje su nepotrebne, prvo funkcije zapažanja, da bi se održale funkcije disanja, da bi se održale vitalne funkcije rada srca, ali u jednom trenutku i te funkcije mogu biti kompromitovane - objašnjava dr Raičević.

Profimedia
 

Mešanje alkohola sa energetskim pićima dovodi do problema sa nesanicom, drhtanje ruku, a ako se poremećeno stanje svesti ponovi nekoliko puta može da nastane veliko oštećenje.

- Ukoliko se dešava da jednom mesečno rade takve stvari to je već ozbiljan socijalni problem. Prvo se ne kontroliše motorika, počinju da se promašuju stvari, dolazi do euforije, koja može da pređe i u agresivnost - kaže dr Raičević.

Navodi da je problem i to što, kada dođe veliki broj ljudi na ispiranje, kao što se dešava u poslednje vreme, odgovarajuće institucije i nemaju kapacitet da ih smeste i pruže adekvatnu pomoć.

- Fizičke posledice mogu da se dese i da budu trajne - upozorava dr Raičević na "Prva TV".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike