Najveći pomor ptica u Evropi! U kikindskom selu Nakovo pronađeno 800 mrtvih životinja! (FOTO)

04.03.2024

19:01

0

Leševi su pronađeni na prostoru od oko dva kilometra, uglavnom tamo gde su noćilišta vrana - saopštili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Najveći pomor ptica u Evropi! U kikindskom selu Nakovo pronađeno 800 mrtvih životinja! (FOTO)
Copyright Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U kikindskom selu Nakovo, na granici sa Rumunijom, dogodio se do sada najveći pomor ptica, koji je primećen u subotu.

Dan kasnije članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) na oranicama u ataru ovog sela pronašli su više od 800 mrtvih ptica, među kojima su najmanje 434 gačca (vrsta vrane), koji je zaštićen lovostajem, kao i 373 čavke koje su zakonom zaštićena vrsta.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
 

- Ovo je do sada najveći pojedinačni pomor ptica u ovom delu Evrope, nastao trovanjem. Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Gačci i čavke doslovno padaju mrtvi sa niskih bagremova i žbunova u kojima su provodili noć. Leševi su pronađeni na prostoru od oko dva kilometra, uglavnom tamo gde su noćilišta vrana. Više od 800 mrtvih jedinki zakopano je u jamu na rubu oranica. Ove ptice hranile su se na plodnim poljima u blizini sela, tražeći razne insekte i njihove larve, te semena biljaka. Upravo tu su, najverovatnije, pronašle i zatrovane mamke - saopštili su danas orintolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Stravične scene najpre je u subotu otkrio pčelar Ranko Samardžija, koji je mnoštvo uginulih ptica našao u svom pčelinjaku, a nakon njega reagovalo je DZPPS.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
 

- Uveče sam obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi i Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a, radi sumnje na masovno trovanje, jer opravdano strahujemo za sudbinu orlova krstaša, koje smo tamo primetili - kazao je Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a.

Ekipa DZPP u nedelju je stigla u Nakovo, a pošto u Srbiji ne postoji šema nadležnosti u slučajevima trovanja životinja, ni protokol za postupanje, obavestili su policiju, pa su na teren izašla i dva policijska službenika.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike