Pomor labudova na levoj obali Dunava: Mrtve ptice pronađene u Beljarici - sumnja se na trovanje? (FOTO)

11.05.2023

19:30

0

Predstavnik Udruženja građana "Eko - Pančevački rit" Zoran Janković za 24sedam kažem da se još uvek čekaju nalazi obdukcije

Pomor labudova na levoj obali Dunava: Mrtve ptice pronađene u Beljarici - sumnja se na trovanje? (FOTO)
Pomor labudova - Copyright Privatna arhiva/Udruženje građana "Eko-pančevački rit"

Broj ugi­nu­lih la­bu­do­va pro­na­đe­nih kra­jem apri­la i po­čet­kom ma­ja na oba­li i u for­lan­du u Be­lja­ri­ci po­peo se na 18.

Prema rečima predstavnika Udruženja građana "Eko - Pančevački rit" Zorana Jankovića, pr­vih 15 mr­tvih pri­me­ra­ka ot­kri­ve­no je 26. i 27. apri­la, dok su dva pro­na­đe­na 29. apri­la i je­dan 1. ma­ja.

- Naše udruženje je danas, po prijavi građana, izašlo na teren i videlo više od 10 uginulih labudova u Dunavskom forlandu, kod crpne stanice fekalnih voda, na levoj obali Dunava. "Veterina Beograd" je pokupila uginulog labuda koji je bio na obali i ostatke oštećenog od strane predatora - rekao je Zo­ran za 24sedam.

Privatna arhiva/Udruženje građana "Eko-pančevački rit"
 

On ističe da je o ovom nemilom događaju obavešten i dežurni veterinarski inspektor, kao i da su uginule ptice poslate na Ve­te­ri­nar­ski in­sti­tut na obdukciju, ne bi li se utvrdio tačan uzrok smrti ovih ptica. 

Naš sagovornik ističe da su oni prvo posumnjali na ptičiji grip, zbog iskustva koje imaju od 2016. godine, kada je bila proglašena epidemija ove bolesti. 

Međutim, kako dodaje, ptičiji grip bi onda bio prisutan na čitavoj levoj obali Dunava i mnogo više jedinki bilo bi zaraženo, tačnije mrtvo. 

Privatna arhiva/Udruženje građana "Eko-pančevački rit"
 

- Upravo zbog toga, nama ovaj slučaj deluje kao da je u pitanju trovanje, ali još uvek čekamo nalaze obdukcije kako bismo bili 100 posto sigurni. Osim to­ga, sav osta­li ži­vi svet, ri­be, ali i dru­ge pti­ce, vo­do­zem­ci, nor­mal­no op­sta­ju u vo­di. Iz pre­do­stro­žno­sti, po­ziv da se ana­li­zi­ra vo­da u forlan­du upu­ćen je i vod­nom in­spek­to­ru - navodi Janković za 24sedam

Prema nezvaničnim saznanjima, a na osno­vu pr­vih ana­li­za, naš sagovornik kaže da preminuli labudovi ne­ma­ju ptič­ji grip. 

O ovo­me što se de­ša­va u for­lan­du Be­lja­ri­ce oba­ve­šte­ni su i struč­nja­ci Za­vo­da za za­šti­tu pri­ro­de ko­ji, kako Janković kaže, takođe ni­su si­gur­ni šta se do­go­di­lo sa la­bu­do­vi­ma.

Forland Dunava čuva više od 100 vrsta ptica

Na pro­sto­ru for­lan­da Du­na­va u Be­lja­ri­ci ko­ji se na­la­zi iz­me­đu na­se­lja Vr­bov­ski, Ko­vi­lo­vo, Crvenka, Bor­ča i Kr­nja­ča, gne­zdi se vi­še od 100 vr­sta pti­ca, me­đu ko­ji­ma su i one za­šti­će­ne, po­put or­la be­lo­re­pa­na, cr­ne ro­de, pat­ke njor­ke, ma­log kor­mo­ra­na...

Ovo pod­ruč­je je iz­u­zet­no va­žno i zbog to­ga što svo­jim ka­na­li­ma i du­nav­ci­ma bra­ni pre­sto­ni­cu od pla­vlje­nja u slu­ča­ju ve­li­kih vo­da.

Koliki je značaj ove lokacije već odavno znaju svi ljubitelji prirode, ali i nadležne institucije, zbog čega je i Ministarstvo zaštite životne sredine pripremilo Nacrt uredbe o proglašenju forlanda leve obale Dunava kod Beograda predelom izuzetnih odlika

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike