Petoro novorođenčadi u Šumadiji obolelo od velikog kašlja

21.02.2024

11:36

0

Osim tri bebe iz Kragujevca, u Šumadijskom okrugu su još dve bebe iz Aranđelovca zaražene ovom bolešću

Petoro novorođenčadi u Šumadiji obolelo od velikog kašlja
Copyright Profimedia

U Šumadijskom okrugu potvrđeno je pet slučajeva velikog kašlja kod beba mlađih od dva meseca, od kojih su tri iz Kragujevca, a dve iz Aranđelovca. Od početka epidemije velikog kašlja u oktobru prošle godine, na teritoriji cele Srbije je evidentirano 1.342 zaražene osobe. Od početka godine priјаvljеna su uкupnо 502 pоtvrđеnа slučаја pеrtusisа.

"Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju", izjavio je predstavnik Kragujevačkog instituta za javno zdravlje, prenosi IKragujevac.

Da bi se poboljšala detekcija i kontrola ove zarazne bolesti, Institut u Kragujevcu od aprila počinje sa radom novog laboratorijskog odeljenja za testiranje na veliki kašalj. Testiranje će biti besplatno i finansirano iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Sumnjamo na veliki kašalj ako kašalj traje duže od dve nedelje i nema drugog očiglednog uzroka. U takvim slučajevima neophodno je laboratorijsko testiranje kako bi se potvrdila ili odbacila infekcija", navode sa Instituta za javno zdravlje Srbije.

Lekari preporučuju pravovremenu imunizaciju adekvatnom vakcinom kao najefikasniju zaštitu od velikog kašlja. Osim tri bebe iz Kragujevca, u Šumadijskom okrugu su još dve bebe iz Aranđelovca zaražene ovom bolešću, podseća Institut za javno zdravlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike