Ministarka zdravlja: Razmatramo vakcinisanje majki protiv velikog kašlja, da bismo zaštitili odojčad

20.02.2024

09:44

0

Autor: I.K.

Dodala je da je potrebno vratiti poverenje u medicinu i lekare, i da je vakcinacija dece "jedina prava stvar"

Ministarka zdravlja: Razmatramo vakcinisanje majki protiv velikog kašlja, da bismo zaštitili odojčad
Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da se razmatra početak vakcinacije majki protiv velikog kašlja kako bi novorođena deca bila zaštićena u prvim mesecima života.

Ministarka je povodom nedavnih smrti novorođenčadi od posledica velikog kašlja ocenila da se to pitanje ozbiljno razmatra, i da je na Republičkoj stručnoj komisiji za pedijatriju i infektivne bolesti da donese odluku.

Ona je naglaisila za TV Pink, da je veliki kašalj posebno opasan za novorođenčad.

"U nekim sredinama je problem što se vakcinacija ne obavi na vreme. U malim sredinama stepen vakcinacije kod dece je 98 odsto pošto su ljudi usmereni na pedijatra i veruju mu", rekla je Grujičić, i dodala dok je u velikim sredinama procenat vakcinacije slabiji. 

Dodala je da je potrebno vratiti poverenje u medicinu i lekare, i da je vakcionacija dece "jedina prava stvar", i da se tiče zdravlja ostale dece u okruženju.

Podsetimo, nedavno je za 24sedam prof. dr Predrag Minić, dečiji pulmolog, jedan od najvećih stručnjaka kod nas, istakao da pošto su novorođenčad i odojčad do tri meseca najvulnerabilniji, jer imaju najslabiji imunski odgovor, da je imunizacija trudnica dobitna strategija.

-Na Zapadu se one imunizuju u periodu od 27. do 36. nedelje trudnoće, tako da imaju vremena da stvore antitela koja kroz placentu prelaze i štite decu nezaštićenu po rođenju. Porast broja obolelih u adolescentskom uzrastu je primećen još pre desetak godina, pa smo zato i uveli revakcinaciju odnosno buster dozu protiv pertusisa na polasku u školu u uzrastu od šest ili sedam godina i pred kraj osnovne škole, u uzastu od 14 godina, naveo je prof. Minić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike