Nakon učenika i nastavnici će biti ocenjivani - ali od roditelja! Novi pravilnik podelio mišljenja, a evo šta kažu roditelji...

19.02.2024

20:15

1

Autor: R.M.

Nastavnici neće biti kažnjavani, a ako većina njihovih kolega donese odluku da roditelji greše, postupak se obustavlja

Nakon učenika i nastavnici će biti ocenjivani - ali od roditelja! Novi pravilnik podelio mišljenja, a evo šta kažu roditelji...
Copyright Profimedia

U javnosti je odjeknula informacija da će prema novim pravilnicima Ministarstva prosvete ukoliko se 50 odsto roditelja jednog odeljenja saglasi da neki nastavnik ne ocenjuje ili ne radi dobro svoj posao kako treba, moći da podnesu pritužbu direktoru.

Iako je pravilnik naišao na kritike pojedinih prosvetnih radnika, koji smatraju da će to biti samo dodatni pritisak na njih, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uverava da se ne radi o tome.

- Za slučaj da posumnjaju da nastavnik dok predaje, evaluira znanje učenika, ocenjuje ga i slično, pravi određene greške koje se kose sa zakonom i pravilnicima, roditelji, ako ih ima u jednom odeljenju više od 50 odsto sa takvim uverenjem, u pisanoj i potpisanoj formi mogu se obratiti školi. Škola dostavlja taj materijal odeljenjskom starešini, koji tu primedbu dostavlja stručnom veću, tj. skupu nastavnika, kao i direktoru škole, a zatim i obaveštava roditelje da je postupak krenuo... Oni mogu i da odbace taj predlog. Svakako o svojoj odluci obaveštavaju direktora, koji sa sekretarom i saradnicima donosi definitivnu odluku o tome da li je primedba osnovana ili će je odbaciti - rekla je ministarka Đukić Dejanović za TV Prva.

TV Prva
Slavica Đukić Dejanović

Ona je dodala da je ovakva mogućnost već postojala, ali da su je roditelji retko koristili kao i da će Ministarstvo prosvete i te kako reagovati ako neko proba da na ovaj način degradira nastavnika.

Bez kazne za nastavnika

Ministarka je naglasila da inspekcija neće ići da kažnjava nastavnika, a da ako njegove kolege procene da nema osnova za primedbe roditelja onda će sve biti obustavljeno.

Ali ako su roditelji u pravu onda bi direktor trebalo da odluči kakav će dalji plan rada biti što može podrazumevati mentorski ili neki drugi rad sa nastavnikom.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da se ovaj pravilnik odnosi samo na osnovne škole ali nije uveren koliko će svrshishodno ovo biti.

Profimedia
Ilustracija

- Roditelji treba da budu partneri u cilju stvaranja boljeg obrazovnog sistema. Međutim, da li će ta mogućnost iz pravilnika doprineti većem kvalitetu samog nastavnog procesa ja nisam ubeđen. Zapravo, to će možda predstavljati samo još jedan vid pritiska na nastavnika prilikom ocenjivanja. Jer taj deo je deo pravilnika o ocenjivanju. I on će se primenjivati, pre svega, kada su roditelji nezadovoljni ocenom. A roditelji su sve češće nezadovoljni ocenom nesvesni znanja, odnosno neznanja, svoje dece - naglašava on.

Markov objašnjava da u osnovnim školama postoji trend "poklanjanja" ocena što bi sada moglo biti naglašeno.

- Čak i u ovom trenutku učenici dolaze u gimnazije bez osnovnih znanja. Recimo, ako je reč o istoriji, ne znaju značenje termina demokratija, polis i neke bazične stvari koje nisu ni za dvojku. A upišu gimnaziju sa peticama! Ne mislim da će to što u uvedeno pravilnikom uticati na bolji kvalitet nastave - smatra naš sagovornik.

Kolizija sa zakonom

On napominje da ova odredba ne bi trebalo da bude deo pravilnika, već zakona, jer ovako se "nalazimo u koliziji" između zakona i pravilnika.

Profimedia
Učionica (ilustracija)

 

- Pravilnikom je predviđeno da više od polovine roditelja treba da podnesu pisani zahtev za procenu rada nastavnika, a zakonom je i dalje ostala mogućnost da jedan roditelj nezadovoljan ocenom ima pravo da podnese prigovor. I to je jedino što je logično, jer zašto bi grupa roditelja prijavljivala ako postoji pravo svakog pojedinačnog roditelja da uloži prigovor - objasnio je Markov.

Naglašava da mu nije jasno odakle ovakva ideja i deluje mu da je to bila nečija lična ideja nekoga iz Ministarstva prosvete, jer ne zna da nešto ovako postoji negde u regionu.

- Postavlja se pitanje da svako zastupa sebe. Ne vidim zašto bi se sada podizala neka hajka i skupljali roditelji kada je osnovno pravo svakog pojedinca da ako smatra da je njegovo pravo ugroženo, uloži prigorov - objasnko je Markov i dodao da još uvek postoje i anonimne prijave.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike