Potvrđen treći slučaj morbila u Beogradu: Dečak (8) nikad nije primio nijednu vakcinu, proveravaju se njegovi kontakti

12.02.2024

13:41

1

Autor: I.K.

Prethodno su morbile potvrđene kod dečaka (15) i njegove majke koja je, prema dostupnim informacijama, zaražena stigla iz inostranstva

Potvrđen treći slučaj morbila u Beogradu: Dečak (8) nikad nije primio nijednu vakcinu, proveravaju se njegovi kontakti
Copyright Profimedia

U Beogradu je registrovan i treći slučaj malih boginja, potvrđeno je za 24sedam u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Ovog puta je u pitanju dečak (8), učenik drugog razreda osnovne škole, koji do sada nije primio nijednu vakcinu. Trenutno se proverava vakcinalni status osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim dečakom.

- Dečak je išao u privatni vrtić. Ni jednu jedinu vakcinu nije primio. Postojala je sumnja kod još jednog pacijenta, ali je iz "Torlaka" potvrđeno da nisu u pitanju male boginje. Potvrđene su samo za dečaka rođenog 2015. godine - rekli su u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Podsetimo, prethodno su morbile potvrđene kod dečaka (15) i njegove majke koja je, prema dostupnim informacijama, zaražena stigla iz inostranstva. Oboleli dečak takođe nije vakcinisan, iz medicinskih razloga. On je smešten na Infektivnoj klinici u Beogradu jer ima upalu pluća. Majka je imala slične simptome, ali znatno blaže.

Stručnjaci upozoravaju da zbog smanjenog obima vakcinacije može doći do pojave epidemije ove bolesti. Vakcina MMR, koja se daje kada dete ima oko godinu dana i potom pred polazak u školu, štiti od tri vrste zaraznih bolesti: malih boginja, zaušaka i rubeola. Kolektivni imunitet se obezbeđuje ako je vakcinisano 95 odsto mališana, dok je trenutni status alarmantan jer je ispod 80 odsto, kako se procenjuje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike