Ovo meso Srbi obožavaju, nutricionista upozorava da način pripreme može zdravlje da nam ugrozi

12.02.2024

14:35

0

Bolje je sporije pečenje ili dinstanje na nižim temperaturama ili da redovno okrećemo meso

Ovo meso Srbi obožavaju, nutricionista upozorava da način pripreme može zdravlje da nam ugrozi
Roštilj - Copyright Freepik

Omiljena srpska rhrana, bez koje se ne može zamisliti gotovo nijedna proslava, a često je i povod okupljanja društva, iako nam je neophodan u ishrani, može da bude i štetan po naš organizam. 

Nutricionistkinja Marija Stajić za RTS ističe da meso nesumnjivo spada u grupu namirnica koja je nama neophodna, ali da način termičke obrade utiče na njegov kvalitet.

-Meso je izvor i gvožđa, izvor je cinka, selena, B12 vitamina, daje energiju, bogato je proteinima, daje sitost i kao takvo nam je neophodno i potrebno u jednom danu. Međutim, sav taj način termičke obrade utiče na kvalitet mesa. Najčešće ga pripremamo na ćumu, ali taj dim je najveći problem. Kada mi spremamo meso, pa kada onako ono u sebi prirodno sadrži masnoće koje padaju u tu vatru, taj dim koji izlazi, on ispušta te neke kancerogene materije i to negde nije baš dobar izbor, objasnila je nutricionistkinja i dodala je da je zdravije spremati na električnim roštiljima, na plin ili na struju.

Profimedia
 

 

Naglasila je da kod roštilja na ćumur dolazi do brzog dejstva toplote, pa ti proteini brzo dođu u dodir sa visokom temperaturom i na taj način nastaju štetna jedinjenja. Bolje je sporije pečenje ili dinstanje na nižim temperaturama ili da redovno okrećemo meso. Takođe, kada pripremamo meso, savet je meso potopiti u marinadu koja je kao antioksidans, odnosno zaštita svemu tome. Možemo u jabukovo sirće ili limunov sok da potopimo meso, mogu da se dodaju začini kao što je bosiljak, origano, majčina dušica, neko kvalitetnije ulje i da se ostavi da odstoji nekoliko sati, pa da se onda stavi na pečenje.

-Najmanje zdrava kombinacija bi bila kobasica ukoliko je bogata tim štetnim materijama, nitratima i nitritima, aditivima, ukoliko je domaća od čistog mesa i to je u redu, ali ukoliko je tretirana, ona zaista nije dobar izbor. Opet, sa druge strane i ove neke druge vrste mesa, ovi uštipci mogu da budu bogati kačkavaljem, koji opet nije neki, da kažemo, dobar izbor zbog te same kombinacije mesa i mlečnog proizvoda, rekla je nutricionistkinja Marija Stajić i dodala da to nije dobro za varenje.

Meso se dugo vari

Nutricionistkinja podseća da meso daje dugu sitost, ne provocira šećer i insulin, pošto ima nizak glikemijski indeks, ali se dugo vari i ukoliko se meso napuni sirom, slaninom, još ako uz to jedemo hleb i salatu, ceo taj proces varenja je duži i teži. Sve vrste mesa sa roštilja su manje više dobre ukoliko je u pitanju čisto meso, da nema u sebi neke dodatke.

Ističe ipak da se tokom pripreme dodaju hlebne mrvice i luk, što može da smeta.

-Ono što često dodaju u ćevape, pljeskavice jeste soda bikarbona. To ne bi trebalo da bude problem, jer je meso acidirajuća namirnica, ima veliku kiselost, pa ta soda bikarbona može to da neutrališe, navodi sagovornica.

Pixabay
 

 

Dešava se da meso spolja bude dobro pečeno, a da unutra bude roze, kao da nije dobro pečeno.

-Crne delove bi trebalo odstraniti, to svakako nije poželjno da se jede. Kada presečemo meso, opet je jako bitno da ono unutra bude pečeno, pogotovo mleveno meso je često podložno kvarenju i isto tako kada kupujemo meso gledamo da bude onako lepe rozikaste boje, da ukoliko kupujemo ćevap ili pljeskavicu, ukoliko su unutra onako sivkaste, to bi ipak trebalo da ne konzumiramo, savetuje nutricionistkinja.

Dodaje i da se meso najduže vari, pripremljeno na roštilju i do tri sata, a pošto dodajemo još neke namirnice, taj proces ume da traje i po četiri ili pet sati.

Šta piti uz meso

-Možemo da napravimo problem ukoliko u međuvremenu unesemo sledeći obrok, a nismo svarili prethodni, tada nastaju i nadutost stomaka i gorušica i sve te neke digestivne smetnje. Ali, sigurno da treba tri, tri i po sata i ono što je jako bitno, svarljivost, odnosno iskoristljivost mesa je velika, mi kada unosimo povrće, povrće ima ta nerastvorljiva vlakna koja naš organizam ne može da svari, pa ih izbaci, a kod mesa mi sve iskoristimo, tako da to je jedna nutritivna dobra i vredna namirnica, objasnila je nutricionistkinja.

Ona savetuje da se uz meso pije voda ili limunada.

-Kisela voda može da pravi neke digestivne smetnje. Alkohol sadrži šećer, pa to može da pravi probleme, objasnila je ističući da kisela voda može da bude bogata natrijumom i da to može dodatno da utiče na skok pristiska.

Pexels
 

 

Napominje da se u jednom kilogramu roštilja pečenog na roštilju na ćumur, razvije devet miligrama kancerogenih materija, što je ekvivalentno 600 popušenih cigareta.

-Povrće i voće grilovano nemaju tu masnoću u sebi. Neko savetuje da se stavi alu folija, pa da se na tom sprema, ali, ni aluminijumska folija nije zdrav izbor, tako da je bolje da se vrsta termičke obrade promeni, rekla je nutricionistkinja Stajić i dodala da je grilovano povrće dobar izbor uz roštilj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/Objektiv

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike