Šokantno upozorenje stručnjaka: Razgovor mobilnim duže od minut zagreva mozak, a dugoročno može izazvati rak!

12.02.2024

13:14

0

Sada smo izloženiji zračenju ne samo mobilnih telefona, već i svih drugih aparata

Šokantno upozorenje stručnjaka: Razgovor mobilnim duže od minut zagreva mozak, a dugoročno može izazvati rak!
mobilni telefon/ilustracija - Copyright Unsplash

Specijalista radiologije i kvantne medicine dr Vladimir Sinicki izjavio je danas da i dalje važe isti podaci do kojih se svojevremeno došlo istraživanjem sprovedenim u Americi da se, ako neko sate provodi razgovarajući mobilnim telefonom, rizik od dobijanja neke vrste kancera, posebno kancera mozda, povećava za 50 odsto.


Sinicki je za Tanjug rekao da smo sada izloženiji zračenju ne samo mobilnih telefona, već i svih drugih aparata.

"Moje istraživanje u ordinaciji je pokazalo da svaki razgovor telefonom preko jednog minuta izuzetno štetno deluje na organizam i dovodi do postepenog zagrevanja mozga", naveo je on.

Sinicki kaže da je potrebno da, u momentu kada se osoba javlja na telefon, telefon ne bude blizu glave jer su tu najjača zračenja, da se ograniče pozovi na jedan minut i da se, ako je moguće, koriste slušalice, kako bismo se što više zaštitili od zračenja. 

Matematičar i stručnjak za informacione tehnologije prof. dr Petar Kočović rekao je, govoreći o 6G mreži, da je za nju, pošto je frekvenca u milimetaraskom domenu, potreban povećan broj baznih stanica i da postoji mogućnost da svaki mobilni telefon bude bazna stanica sa mogućnošću da prenese podatak na drugi telefon.
Profimedia
 

"Bez obzira što su Japanci, Amerikanci i Kinezi najavili puštanje eksperimentalne faze 6G mreže, oni sada rade eksperimente na velikoj količini uređaja koji nisu samo mobilni telefoni, nego su i uređaji iz kategorije veštačke inteligencije, s obzirom da je 5G napravljen i za te potrebe", naveo je Kočović

Objasnio je da su prvobitne mreže od 1 do 4 G bile u radio spektru, da je u mikrotalasni prebačena 5G mreža, pa su se tu vodile polemike dok nije skroz prebačena prema radio spektru, a da sada 6G mreža treba da ide i do tri teraherca, što znači da će biti u infracrvenom domenu.

Dodao je da je sve trenutno u eskperimentalnoj fazi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike