Epidemija velikog kašlja se ne smiruje: Bitna je prevencija - evo kako se infekcija otkriva!

03.02.2024

12:47

0

Vukomanović: Infekcija velikog kašlja se brzo širi, bitna prevencija

Epidemija velikog kašlja se ne smiruje: Bitna je prevencija - evo kako se infekcija otkriva!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Upravnik Pedijatrijske klinike Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da epizoda razvoja i nastanka velikog kašlja počinje krajem leta, početkom jeseni i da se povećava tokom zimskih meseci, da se infekcija brzo širi, a da je način sprečavanja, kao i za druge kapljične infekcije, pranje ruku i nošenje maske.

Vukomanović je rekao da mnogi bolesnici, odnosno, odrasli i deca, budu inficirani "bordetelom pertusis" (bakterijom) i razviju kliničku sliku, ali da ona nikada ne bude dokazana i potvrđena.

- Ukoliko se bolesnik javi u Dom zdravlja, pedijatru ili lekaru opšte medicine, može da se uzme bris ždrela i da se izoluje "bordetela pertusis" ili da se uradi tzv. PCR reakcija - objasnio je Vukomanović način otkrivanja infekcije.

Naveo je da su nedavno preminule bebe bile mnogo male kako bi primile vakcinu protiv "pertusis-a", a da najranija vakcinacija počinje u drugom mesecu života.

- One nisu stigle da prime vakcinu. Najranije vakcina počinje u drugom mesecu, onda tri doze vakcine treba da se prime u određenom vremenskom periodu kako bi se postigao određeni imunski status koji, nažalost, ne isključuje potpuno infekciju. Iako dođe do infekcije, klinička slika je mnogo blaža i sigurno ne očekujemo ovakve komplikacije kao što su upala pluća ili neke druge koje prate ovu bolest - rekao je Vukmanović.

On je ukazao da ima mnogo elemenata koji negativno utiču na vakcinaciju, navodeći da su to među njima loša predubeđenja i informacije sa interneta. Dodao je da ova infekcija nije osobenost srpskog podneblja i da se ona dešava svuda u Evropi i SAD.

- SAD imaju najbolju statistiku i oni prate 50 ili 100 godina šta se dešava od uvođenja vakcinacije - naveo je on.

Kako je rekao, to nije ekskluzivno bolest dece i oboljevaju ljudi svih uzrasta.

- Najčešće su to manja deca i uzrast od 10 do, recimo, 18 godina, ali i odrasli mogu da imaju simptome velikog kašlja i mogu da obole od te bolesti i oni su onda prenosioci i na manju decu - zaključio je Vukomanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike