Pogledajte kako srpske jedinice brane boje Srbije u Dubaiju: Kobre, Žandarmerija i SAJ na megdanu za najbolje specijalce na svetu (VIDEO)

06.02.2024

07:45

0

Autor: I.K.

Takmičenje je prvi put otvoreno za javnost, a prvih deset timova ukupno dobija 260 hiljada dolara

Pogledajte kako srpske jedinice brane boje Srbije u Dubaiju: Kobre, Žandarmerija i SAJ na megdanu za najbolje specijalce na svetu (VIDEO)
Copyright vs.rs

U Dubaiju se od 3. do 7. februara održava takmičenje "Swat challenge 2024", a na njemu u konkurenciji 73 ekipe iz 41 zemlje, rame uz rame sa timovima iz SAD, Kine, Brazila, Rusije, domaćina, učestvuju i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, kao i Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“. Osim što se ove godine beleži rekordan broj učesnika, zanimljivo je pomenuti da učestvuje i pet ženskih timova i dva mešovita.

Pripadnici SAJ-a učestvuju peti, a pripadnici Žandarmerije drugi put.

Ekipe se tokom pet takmičarskih dana nadmeću u različitim disciplinama, poligonima, situacijama, okolnostima, pod punom opremom. Izazovi su dizajnirani tako da testiraju mentalnu oštrinu i fizičku izdržljivost takmičara do krajnjih granica.

Programom je obuhvaćeno rešavanje taktičkih policijskih zadataka, uz gađanje iz različitog naoružanja, spasavanje talaca i savlađivanje prepreka na specijalno izgrađenom poligonu, a za uspeh je neophodna vrhunska osposobljenost, brzo razmišljanje, odlična timska komunikacija i visoka otpornost na stres. Izazov obuhvata pet takmičenja: taktičko, stazu prepreka, spasavanje oficira, izazov u ​​tornju i napad.

Neđeljko Gole, kapiten ekipe Specijalne antiterorističke jedinice nada se da će tim dati sve od sebe da Srbiju, MUP i SAJ predstave u najboljem svetlu. 

 

Posle dva takmičarska dana, od ekipa iz Srbije najbolje rezultate ostvarila je Žandarmerija koja se nalaze u prvih 10 ekipa.

"Zadovoljni smo vremenom koje smo ostvarili, takmičenje je dosta napredovalo u odnosu na prošlu godinu, što se može videti kroz vremena koje ostvaruju ekipe, koje su mnogo mnogo brže u odnosu na prošlu godinu. Atmosfera u timu je odlična, svi smo zadovoljni rezultatima i jedva čekamo sledeći dan da pokažemo šta smo radili u prethodnom vremenu", ističe za RTS Vuk Gatarić iz Žandarmerije.

 

 

Kapetan korvete Igor Ignjatović, kapiten ekipe Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre", navodi da su poligoni i takmičenje zahtevni i da ima mnogo dinamike.

"Trudimo se da ostvarimo što bolje rezultate, iako su još uvek neki stejdževi za nas mala nepoznanica. Specifično je to što mora da se vodi računa o merama bezbednosti tokom savlađivanja svih prepreka kojih ima mnogo, a u isto vreme moraš da vodiš računa da budeš jako precizan, jer se dobijaju penali za svaki pogrešan korak", objašnjava Ignjatović.

Prvih deset timova ukupno dobija 260 hiljada dolara, a pobedniku sledi 80.000. Drugoplasirani tim dobija 40.000 dolara, 30.000 dolara treći, 15.000 dolara četvrti, a nagrađeni će biti prvih 10 timova. Novčane nagrade se dodeljuju i na dnevnom nivou i to 5.000 dolara za prvoplasirani tim, 3.000 za drugoplasirani i trećeplasirani dobija 2.000 dolara.

SAJ, inače, učestvuje od prvog takmičenja 2019. godine, a najbolji rezultat su ostvarili prošle godine, kada su bili četvrti. Žandarmerija je prošle godine učestvovala prvi put i bila je 22, dok su se "Kobre" oprobale 2020. godine, kada su bile sedamnaeste.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike