Kroz Institut za onkologiju godišnje prođe čak 50.000 pacijenata: Prošle godine sproveli u ambulantama 96.000 kliničkih pregleda

02.02.2024

12:22

0

Autor: R.M.

Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak pluća, rak debelog creva i rak dojke

Kroz Institut za onkologiju godišnje prođe čak 50.000 pacijenata: Prošle godine sproveli u ambulantama 96.000 kliničkih pregleda
Copyright Printscreen/Google Street View

Tokom jedne godine, 50 hiljada ljudi uđe u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, jednom ili više puta, radi lečenja ili dijagnostike. Koliko su maligne bolesti postale javno zdravstveni problem, potvrđuju i statistički podaci, po kojima je u Srbiji tokom 2021. godine od raka obolelo 41.784 stanovnika, dok je 19.979 osoba izgubilo život.

Sa ovakvim podacima i ove godine dočekujemo Svetski dan borbe protiv raka, koji se  obeležava pod sloganom „Zajedno pokrećemo promene“ (Together, we challenge those in power). U skladu sa ovim sloganom, Institut za onkologiju i raduiologiju Srbije (IORS) ovaj dan će obeležiti zajedno sa udruženjima pacijenata.

U svetu je 2020. godine od raka obolelo više od 19 miliona, a umrlo 10 miliona osoba. Procenjuje se da će se,  do 2040. godine, broj novoobolelih povećati na 30 miliona, a broj umrlih na 16 miliona osoba godišnje. Najčešće maligne bolesti u Srbiji su rak pluća (oko 7.000 novoobolelih), rak debelog creva (oko 5.200) i rak dojke (4.450).

Profimedia
 

Direktor Insitututa dr Milan Žegarac kaže da se u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) svake godine leči oko 13.000 onkoloških pacijenata.

– Tokom 2023. godine, u ambulantama je sprovedeno 96.000 kliničkih pregleda, na dijagnostici 73.000 snimanja, a u stacionaru i dnevnim bolnicama sprovedeno je oko 67.000 prijema i više od 7.500 operacija. Kako bi se obezbedili blagovremena i adekvatna dijagnostika i lečenje, u Institutu se neprekidno radi na unapređenju organizacije rada i stručnih vodiča, edukaciji zaposlenih i adaptaciji postojećeg (nedovoljnog) prostora. Najveći problemi su nedostatak prostora i veliki broj pacijenata u odnosu na raspoložive kapacitete. Tokom 2023. godine oformljene su nove dnevne bolnice, renoviran prostor na nekoliko odeljenja, nabavljena nova oprema, uvedene nove metode na nuklearnoj medicini i radioterapiji i otpočela je primena inovativnih lekova dodatih na listu RFZO – ističe dr Žegarac.

RFZO širi listu inovativnih lekova

Govoreći o novim lekovima dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za internističku onkologiju je rekao da je tokom 2023. godine, RFZO načinio veliki korak u proširenju liste inovativnim lekovima.

– Na listu su ušli savremeni lekovi za neke od najučestalijih malignih bolesti kao što su rak pluća, rak dojke, rak debelog creva kao i adjuvantna terapija za melanom u trećem stadijumu. IORS i UMOS nastavljaju aktivnosti za unapređenje liste lekova novim lekovima sa najznačajnijim učinkom – napominje dr Radosavljević.

Profimedia
 

Dr Dragana Jovićević, epidemiolog IORS, rekla je da se u Institutu posebna pažnja posvećuje podršci pacijentima, kroz rad Odeljenja za psihoonkologiju, psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju, i rad Odeljenja za suportivnu onkologiju.

U Istraživanju zadovoljstva korisnika, sprovedenom u svim zdravstvenim ustanovama u novembru 2023. godine po metodologiji Ministarstva zdravlja, pacijenti IORS su zadovoljstvo radom specijalističke službe - ambulanti ocenili ocenom 4.5, a zadovoljstvo bolničkim lečenjem 4.6 (ocene od 1- veoma loše, do 5-odlično).

Pored toga, od 2006. godine u Institutu postoji i Radna grupa za podršku pacijentima IORS, osnovana u cilju saradnje stručnjaka IORS i udruženja pacijenata. Radna grupa predlaže mere za unapređenje rada Instituta ali i omogućava da se svi zajedno, IORS i udruženja, zalažu za pitanja značajna za onkološke pacijente i njihova prava u sistemu onkološke zdravstvene zaštite (pomagala, lekovi i drugo).

IORS je prepoznao značaj saradnje sa udruženjima pacijenata. Udruženja imaju značajnu ulogu u podršci pacijentima, unapređenju položaja i prava onkoloških pacijenata, stvaranju svesti o značaju malignih bolesti i promociji prevencije i ranog otkrivanja.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike