Prezentovane namena i karakteristike helikoptera "kamov"! (FOTO/VIDEO)

26.10.2022

13:10

0

Autor: 24sedam

Helikopter Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima

Prezentovane namena i karakteristike helikoptera "kamov"! (FOTO/VIDEO)
5 - Copyright MUP Srbije

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bogatija je za još jedan tip helikoptera, i to "kamov" - Ka-32, i on je danas predstavljen u Beogradu na vodi. 

Ovo je helikopter ruskog proizvođača, koji će biti namenjen isključivo za gašenje šumskih požara, te se s pravom naziva nebeskim vatrogascem.

Helikopterska jedinica MUP-a odnedavno je bogatija i za "Erbasov" helikopter "super puma", a plan je da njenu flotu čine tri helikoptera ovog tipa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovali su danas prezentovanju namene i karakteristika helikoptera Ka-32A11BC.

Srpski ministar unutrašnjih poslova i ruski ambasador su iz kule sa Beograda na vodi posmatrali prikaz sposobnosti helikoptera Ka-32 za gašenje požara i uverili se u kapacitete i visoku efikasnost ovog helikoptera.

MUP Srbije
 

 

 - Zahvaljujući neutralnoj poziciji Srbije, zahvaljujući samostalnoj i nezavisnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić, zahvaljujući tome što Srbija čuva svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali i zahvaljujući dobroj i stabilnoj ekonomskoj situaciji države, Ministarstvo unutrašnjih poslova od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara "kamov" Ka-32, koji je specijalizovan za gašenje požara na visokim objektima. Sve što je moglo da doprinese većoj i boljoj zaštiti naših građana i imovine, mi smo obezbedili u protekle dve godine, a evo od danas Republika Srbija je i jedina zemlja u regionu koja ima tu mogućnost i snagu da se izbori brzo i efikasno sa požarima na najvišim objektima - poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, istakavši da je ponosan na to što MUP Srbije od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara.

Helikopter "kamov" Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima.

MUP Srbije
 

 

- Po prvi put je na raspolaganju Republici Srbiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova oprema za horizontalno gašenje požara. Srbija i Beograd se munjevito razvijaju i grade, imamo značajan broj novoizgrađenih višespratnica, solitera. I zato, u slučaju nastanka velikog požara na visokim zgradama ili na nepristupačnom terenu, Sektor za vanredne situacije zajedno sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije od danas ima mogućnost da efikasnije i brže reaguje. Nabavkom "kamova" Sektor za vanredne situacije od danas može da dejstvuje iz vazduha i da pomogne svojim snagama koje dejstvuju sa zemlje - istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da nabavka "kamova" pruža znatno viši stepen zaštite srpskog naroda i Srbije od požara, te da će naša država, baš kao i mnogo puta do sada, svakoj zemlji regiona pružiti pomoć u borbi protiv požara kada je zatraži.

MUP Srbije
 

 

- Spasavali smo naše građane, njihovu imovinu, naše šume, našu prirodu. Ali bili smo tu i za sve naše komšije kojima je pomoć bila potrebna. Imena naših vatrogasaca-spasilaca se s poštovanjem i zahvalnošću pominju i u bratskoj Republici Srpskoj, ali i u Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. Nabavkom "kamova" bićemo još snažniji i bolji u borbi protiv požara, i naravno, uvek smo spremni da pružimo pomoć svima kojima bude bila potrebna - istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike