Novosađani započeli merenja u "Magni": Čekaju se analize o trovanju 162 radnika, pa tek onda kreće uviđaj

20.01.2024

14:16

0

Autor: 24sedam

Komisija iz Novog Sada ušla u aleksinačku fabriku

Novosađani započeli merenja u "Magni": Čekaju se analize o trovanju 162 radnika, pa tek onda kreće uviđaj
Incident u Aleksincu - Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Komisija stručnjaka Zavoda za medicinu rada iz Novog Sada započela je merenje u fabrici "Magna" u Aleksincu u kojoj su se za 24 časa, 18. i 19. januara, otrovala 162 radnika, pod još nerazjašnjenim okolnostima.

U Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu je potvrđeno da će uviđaj u fabrici biće uređen tek nakon što ova ekipa eksperata završi rad i potvrdi da je prostor bezbedan za boravak istražnih organa.

Prvenstveno se proverava kvalitet vazduha, budući da su svi priznali da otrovani radnici imali klasične simptome trovanja disajnih organa, ali će preventivno biti provereno i sve ostalo u njihovom radnom okruženju. Pretpostavlja se da će se posebna pažnja posvetiti sistemu klimatizacija, kojim su se, kako se sumnja, širila štetna isparenja.

Uviđaj u fabrici "Magna" trebalo bi da bude urađen u ponedeljak. Da li će istog dana fabrika nastaviti sa radom ili ne još nije poznato.

U bolnici u Aleksincu trenutno se nalaze samo dvojica radnika ali je njihovo stanje stabilno. Novih slučajeva nije bilo.

- U bolnici su zadržana dva radnika. Oni su stabilnog stanja ali su ostali da se urade dodatne analize. U svakom slučaju će danas ili sutra biti pušteni kući. Ostali su svi dobro, i oni koji su bili stacionarno i oni koji su pušteni na kućno lečenje. Novih slučajeva nema. Niko se nije javljao u toku jučerašnjeg popodneva i noćas i jutros - kaže v.d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac dr Goran Vidić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike