Čika Dobrivoje iz Aleksinca slavi 101. rođendan: Putovao je biciklom, voleo da popije, a oženio se još tokom rata

02.10.2023

19:53

0

Autor: I.K.

Svako jutro za doručak popije pola litre mleka i pojede tri parčeta ražanog hleba, i tako već duže od dve decenije

Čika Dobrivoje iz Aleksinca slavi 101. rođendan: Putovao je biciklom, voleo da popije, a oženio se još tokom rata
Ilustracija - Copyright Profimedia

Čika Dobrivoje Živanović iz Aleksinca za koji dan, tačnije 6. oktobra, slavi 101. rođendan.

Kao stolar, proveo je ceo radni vek u čuvenoj aleksinačkoj fabrici nameštaja "Jelka Radulović", a imao je i privatnu stolarsku radionicu. 

Muku muči sa slabim vidom, pritisak ume da skoči pa da naglo padne, prostata takođe pravi pribleme, ali se čika Dobrivoje raduje unapred gostima za rođendan.

Dobiće tortu da može da se posluži on, ali i sestričine koje mu dolaze u posetu, kao i komšije koje navrate ponekad.

- Voleo je da popije kad je bio mlađi, ali kažu da se za ceo radni vek nikada nije povredio na stolarskim mašinama - ističe u razgovoru za 24sedam Suzana Tasić, komšinica koja brine o čika Dobrivoju već decenijama. 

Venčao se u ratnim godinama

Tri puta dnevno ga obilazi, donosi mu doručak, ručak i večeru, a kaže da će ovih dana i kuću da okreče.

- Stara je to kuća, ali mora da se održava. On je već duže vreme praktično slep. Svaki dan mu merim pritisak, nekad skoči, nekada je nizak. Iz kuće ne izlazi, ali mnoge stvari obavlja sam. Ume i da se ošiša mašinicom, sam se brije, kupa... Svako jutro za doručak popije pola litre mleka i pojede tri parčeta ražanog hleba, i tako već duže od dve decenije. Ruča obavezno nešto kuvano, što skuvam za moju porodicu, to i njemu dam, a uveče voli da pojede na primer zdenku sir, mesni narezak, viršle... - priča Suzana Tasić za naš portal.

Privatna arhiva
 

 

Dodaje da je bio i u ratu, a da na njega gleda kao na svog dedu.

- Moj deda i on su se u ratnim godinama istovremeno venčali u crkvi. Moj deda je odavno preminuo, pa na Dobrivoja gledam kao da mi je rod rođeni. Žena mu je umrla, ima dosta godina, a eto, nažalost, dece nisu imali - napominje Suzana Tasić.

Sa kolegama voleo da ide u kafanu

Kaže da voli kada mu neko dođe u posetu i da dobro pamti i ne zaboravlja kad mu se nešto kaže.

- Eto, prošle godine kad sam dobila unuku ja mu se pohvalim, a on kaže: "Lepo, Suzo, ona je mlađa od mene 100 godina." U nedelju smo organizovali krštenje i on me, čim sam došla kod njega, pita kako je bilo na krštenju. Kad sam ga podsetila da za par dana ide i njegov rođendan, obradovao se gostima, voli da mu dođu, da ga posete. On iz kuće ne ide, pa mu je nekad dosadno samom - navodi Suzana.

Pričao je ranije Dobrivoje, povodom 100. rođendana, kako je sa kolegama sa posla iz aleksinačkog naselja Kukiša prvo svraćao do kafane "Ozren", nekada i u Bovan na jagnjetinu i nazad, pa ko koliko može da izdrži.

- Sve je to bilo na drugarskoj bazi. Prvo rakijica, meze, ručak, pa špricer - govorio je ranije za medije Dobrivoje. 

U društvu je, kaže, uvek gledao da bude veseo i dobro raspoložen i da živi sa što manje stresa, što preporučuje i drugima.

Pa, da ga poslušamo...

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike