Kako se zaštititi od otrovnih isparenja kojima su bili izoženi radnici u Aleksincu? Ovo su prvi simptomi trovanja

18.01.2024

13:57

0

Autor: I.K.

Načelnik Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača

Kako se zaštititi od otrovnih isparenja kojima su bili izoženi radnici u Aleksincu? Ovo su prvi simptomi trovanja
Copyright Profimedia

Nakon incidenta u fabrici Magna u Aleksincu, pregledano je 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je četvoro zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šest upućeno u Univerzitetski Klinički centar Niš. Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike Magna u Aleksincu bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Načelnik Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja. 

Kako ističu stručnjaci, pri radu sa lepkom na bazi sintetičkog kaučuka rastvorenog u organskim rastvaračima, važno je primeniti mere opreza kako bismo bili zaštićeni od mogućih rizika. Važno je imati na umu da neki organski rastvarači mogu biti štetni po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Mere opreza

Pre svega prostoriju u kojoj se koristi ovakav preparat treba dobro ventilirati, jer organski rastvarači mogu biti štetni pri udisanju. Pri radu treba nositi zaštitnu opremu kao što su rukavice i maska za lice koja štiti od udisanja isparenja. Neki organski rastvarači su lako zapaljivi pa i o tome treba voditi računa. 

Pre upotrebe, savetuju, treba proceniti potencijalne rizike i primeniti odgovarajuće mere zaštite u skladu sa specifičnim uslovima okruženja. 

Organski rastvarači, inače, jesu hemijska jedinjenja koja se koriste za rastvaranje drugih supstanci, i koriste se kako u industriji tako i u domaćinstvu. Neki od najčešće korišćenih su aceton, metanol, etanol, toluen, ksilen, acetonitril, benzol, i drugi. 

Štetne posledice

Mogu biti štetni iz nekoliko razloga.

Mnogi organski rastvarači mogu da budu toksični ako se udišu, prodiru kroz kožu ili unose na druge načine. Ova toksičnost može da izazove štetne efekte na zdravlje, uključujući iritaciju disajnih puteva, oštećenje jetre, bubrega ili drugih organa. Lako su zapaljivi, a kada se nepravilno odbace ili ispuste u okolinu, mogu imati negativan uticaj na životnu sredinu, zagađujući vazduh, vodu i zemlju. 

Zato je izuzetno važno pažljivo rukovati organskim rastvaračima, koristiti ih samo u dozvoljenim količinama i na propisani način, kao i pridržavati se propisanih mera bezbednosti kako bi se smanjio rizik od izloženosti i negativnih efekata.

Simptomi trovanja

Neki opšti simptomi trovanja organskim rastvaračima mogu uključivati: iritaciju kože, očiju i disajnih puteva, zatim glavobolju i vrtoglavicu, probleme sa disanjem, dovesti do gubitka svesti, izazvati probleme sa jetrom ili bubrezima kod dugotrajne izloženosti isparenjima organskih rastvarača. 

U slučaju kada se posumnja na trovanje, neophodno je odmah potražiti lekarsku pomoć.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike