Krizni štab će rešiti problem: Sledeće nedelje konačna odluka o tome kako će đaci na nastavu

07.08.2021

06:20

0

Autor: J.B.O.

Približava se nova školska godina, a odluka kako će đaci u klupe će biti doneta tokom naredne nedelje

Krizni štab će rešiti problem: Sledeće nedelje konačna odluka o tome kako će đaci na nastavu
Copyright RINA

Konačna odluka kako će đaci ići u školu biće doneta tokom naredne nedelje na zasedanju Kriznog štaba.

Model nastave zavisiće od epidemiološke situacije međutim, ukoliko brojke ostanu pod kontrolom u Ministarstvu prosvete se nadaju da će školska godina početi regularno – svi u klupe, piše Blic.

Pročitajte još:

Ipak, već sada, jednostavno rečeno, moramo biti spremni na sve, posebno jer se najsigurniji proces protiv kovida, a to je imunizacija, pomalo zakočio.

Otuda niko ne može isključiti da do kraja godine dođe do promene modela nastave ukoliko epidemija uzme maha. To praktično znači uvođenje kombinovanog modela – onlajn i direktna nastava i to se posebno odnosi na više razrede. Kao i do sada napor se ulaže da najmlađi idu u školu.

Kako kažu u Ministarstvu prosvete, posebno će se razmotriti i mogućnost da se ne dele mlađi razredi, posebno prvi razred. Zbog podele jednog razreda na dva dela, dogođalo se i da se prvaci iz istog odeljenja nisu upoznali svi među sobom.

Kao i do sada biće propisane mere zaštite, od maski do broja đaka u učionici i to je deo na kome je do sada radio Institut Batut.

Ministar prosvete Branko Ružić precizira da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija koja u velikoj meri zavisi upravo od broja vakcinisanih građana.

Ministarstvo će predložiti model nakon analize situacije na lokalu, ali konačnu odluku donosi Krizni štab.

Antonio Ahel/ATAImages

Pometnja, pa korekcija stava

Dvadesetak dana pred početak školske godine medicinski deo Kriznog štaba najavio je mogućnost da model nastave koji će učenici pohađati zavisi od toga da li su vakcinisani ili ne.

Tako bi se đaci stariji od 12 godina razdvajali i oni koji nisu vakcinisani bi pohađali onlajn nastavu, a vakcinisani bi dakle išli normalno u školu.

Mora se priznati da je ova najava unela pometnju među roditeljima. Ova mogućnost je bila nešto sasvim neočekivano, a i do škole je ostalo dvadesetak dana i kako sada sve to organizovati.

Epidemiolog Predrag Kon danas je međutim, korigovao svoju izjavu. On kaže da bi bilo idealno da se deca vakcinišu, ali i da je “sve previše kompleksno da bi bilo idealno”.

– Idealno bi bilo da su sva deca vakcinisana, toga neće biti i toga smo svesni – poručuje on.

Za razliku od dobrog dela država u Srbiji još nije i zvanično uvedeno da vakcinisani imaju određenu vrstu benefita kada je reč o kretanju, boravku u zatvorenom. Za razliku od pojedinih država nije ni propisana obavezna vakcinacija za odrasle pa ni pojedine struke poput medicinara ili profesora.

Ministarstvo prosvete uputilo je školama dopis sa apelom da informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, a na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, ali i Svetska zdravstvena organizacija, a sve u skladu sa preporukom Кriznog štaba. Kako je Ružić dodao, Ministarstvo može da apeluje i ukazuje na značaj vakcinacije, ali ne može da uvodi obaveznu vakcinaciju.

Pročitajte još:

– Oko 50 odsto od ukupnog broja prosvetara se vakcinisalo ali to je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima. Pozivam sve, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije – naveo je ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike