Šokantno upozorenje: Nemoguće izbeći sudar sa životinjom na putu, ne pomaže ni spora vožnja! Ovo su 4 saveta koja vam mogu spasiti život

05.01.2024

08:11

0

Autor: R.M.

Čak i pri malim brzinama, teško je ne udariti životinju koja je iznenada izletela pred auto pa je najbolje uvek očekivati da će se nešto tako desiti, kažu stručnjaci

Šokantno upozorenje: Nemoguće izbeći sudar sa životinjom na putu, ne pomaže ni spora vožnja! Ovo su 4 saveta koja vam mogu spasiti život
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tragična smrt mladića V.K. koji je poginuo kada je pre dva dana automobilom udario divlju svinju na magistrali Čačak-Požega, a onda i autobus koji je dolazio iz suprotnog smera, potresla je Srbiju.

Devojka mladića  J.Z. (17) je teško povređena a trenutno je stabilnih vitalnih parametara i nalazi se u bolnici u Čačku.

V.K. je pre dvadesetak dana postao punoletan, a ova nesreća otvorila je pitanje na koji način vozači treba da reaguju ako im divlja životinja ili pas izlete pred automobil.

Iako se čini da je auto "jači" od životinje, zapravo čak i udarac u manju životinju u većoj brzini može da nanese ozbiljnu štetu i gubitak kontrole nad kolima. Naravno, o tome da su šanse da životinja preživi gotovo nikakve suvišno je i govoriti.

Obično su mesta gde može doći do izletanja životinje na put obeležena znakom, ali to vam neće mnogo pomoći čak i kada idete sporo. 

Recimo, ako se krećete 50 na sat, put reagovanja vam je 14 metara. Dakle, to je vreme koje pređete dok shvatite šta se dešava. 

Profimedia
Ilustracija

I zato, tvrde upućeni, ostaje samo da sa puno pažnje posmatrate put i razmišljate o tome da nešto stvarno može da se desi!

- Iz takvih situacija jedino vozačko iskustvo može da vas izvuče. Kada neko nema dovoljno iskustva, on neće ništa da radi mozgom nego radi ono što je istrenirao! - kaže za 24sedam Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

- Nema pametnog saveta za to šta da se uradi u ovakvim situacijama. Pogotovo za mlade vozače. Sve zavisi od situacije do situacije i teško je proceniti. Nekada je bolje samo kočiti, nekada samo dodati gas. U ovakvim situacijama vozači obično urade prvo šta im padne na pamet - priča Rašeta.

Mislite o vožnji

On dodaje da je pored iskustva najbolji savet dok vozite stalno promišljati šta može da se desi.

- Da samo jednom pomislite da može da vam izleti životinja, dok vam dolazi neko vozilo u susret, razmislili bi o tome i možda došli do rešenja. A ako vozite po automatizmu, samo da bi se kretali, pa kada se desi problem onda ćete ga rešavati onda nema ništa od toga. Kod svih vozača je najvažnije da sve vreme razmišljaju o tome šta može da se desi. Kao šah! I koje bi bilo rešenje - objasnio je Rašeta.

Profimedia
Ilustracija

Kaže da je uvek opasno kada vam životinja izleti na put, pa makar to bio i manji pas.

- Uvek je opasno baš zbog ovakvih situacija. Ako se zbog straha uradi nešto, što nije trebalo da se uradi. Svaka iznenadna prepreka je opasna, i nije bez razloga tako i nazvana. Jer nema vremena da se razmišlja o njoj, već se reaguje kako se stigne. Zato mi kandidate stalno učimo da uvek prvo pritiskaju kočnicu, pa tek onda kvačilo. Da bi oni naučili telo da kada su u opasnosti prvo pritisnu kočnicu. I ko to radi celog života, kada bude u opasnosti verovatno će pritisnuti kočnicu a ne kvačilo. Jedna sekunda je u pitanju, ali značajna - rekao je Rašeta.

Ne vredi manja brzina

Nažalost, ni pri manjoj brzini gotovo je ne moguće pravilno odreagovati, smatra on.

- Ako je pas izleteo pri brzini od 20 na sat, čak ni tada se ne može reagovati. Treba nam, otprilike, 7 metara da se zaustavimo. Znači već smo ga udarili. Ako se očekuje neka iznenadna prepreka, treba usporiti toliko da brzina ne bude veća nego što vam je potrebno da odreagujete - objasnio je Rašeta.

Profimedia
Ilustracija

On je probao sa četiri saveta da opiše kako se treba ponašati u vožnji, naročito tamo gde postoji realna mogućnost da se nešto iznenada desi.

- Uvek razmišljamo šta može da se desi i držimo se pravilne vožnje. Obe ruke na volanu, leva na levoj a desna na desnoj strani. Uvek pritisnemo kočnicu, pa kvačilo. Uvek gledamo ne samo ispred sebe, nego i levo i desno i u daljinu. Uvek predviđamo šta može da se desi - ako idemo pored šume znamo da tu žive srndaći, jeleni, divlje svinje i očekujemo da će da izleti. Ako izleti, mi ćemo reagovati kako treba jer smo mislili na to. Uvek treba razmišljati o najgoroj situaciji i smišljati šta treba da se desi. Ne postoji drugi trening za to - objasnio je Rašeta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike