Tri devojčice iz "čuvenih beogradskih četvorki" su teško bolesne! Porodica Gaćeša spremna da se bori, čekaju transplantaciju matičnih ćelija

04.01.2024

09:09

0

Iako su išli redovno kod fizijatra, tek u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu im je rečeno da je neophodno da se uradi magnetna rezonanca glave da bi znali u kakvom je stanju mozak

Tri devojčice iz "čuvenih beogradskih četvorki" su teško bolesne! Porodica Gaćeša spremna da se bori, čekaju transplantaciju matičnih ćelija
Copyright Printscreen/Instagram/marija g

Iris, Inda, Irina i Ina, ćerke Marije i Đorđa Gaćeše iz Beograda, o kojima smo pisali nakon njihovog rođenja, nalaze se pred jednim od najtežih životnih izazova - ustanovljene su im tri dijagnoze cerebralne paralize.

Roditelji pet devojčica, najstarije Iskre i malenih četvorki, kažu da je u ovom trenutku najvažnije da Iris, Inda i Irina započnu transplantaciju matičnih ćelija, za šta im je potrebno, prema trenutnim informacijama, oko 65.000 evra za po tri ciklusa za tri njihove ćerke. Do dijagnoze su prošli mukotrpan put.

- Jedva smo došli do toga da treba da uradimo magnetnu rezonancu, a kada smo to konačno uradili, svi su bili stava: "Šta ste čekali godinu i po dana?!" Knjigu bismo mogli da napišemo šta nam se dešavalo i kroz šta smo prolazili i šta bi moglo i trebalo da se promeni, ali nama je sada jedino važno da za njih tri što pre bude urađena transplantacija matičnih ćelija - kažu Đorđe i Marija Gaćeša.

Foto: RTS/Printscreen
 

 

Bilo je trenutaka kada su im suze same lile. Marija veruje da će matične ćelije pomoći, a sve drugo što se još bude pojavilo kao mogućnost spremni su da probaju, jer im je jedino bitno zdravlje dece. Mnogo bi im značila podrška, pošto je transplantacija skupa i nemaju potreban novac.

- Suma je za nas jako velika, imamo jedan predračun od 65.000 evra za sve tri. Cenimo da to nije konačna cena, da će biti možda više, možda manje. U to ulaze tri ciklusa transplantacije i svi drugi bolnički troškovi. Taj novac možemo da imamo jedino ako prodamo kuću. To nije rešenje, jer bismo tek onda bili u problemu - kaže Marija Gaćeša.

Zbog praznika se sve malo odužilo, ali Gaćeše ne gube nadu i traže rešenje da bi svojoj deci omogućili šansu za bolje zdravstveno stanje.

Magnetna rezonanaca sve razrešila

Iako su išli redovno kod fizijatra, tek u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu im je rečeno da je neophodno da se uradi magnetna rezonanca glave da bi znali u kakvom je stanju mozak, ako postoje oštećenja kakva su i kolika su, kao i da bi znali šta od terapije treba da se uradi u toku njihovog odrastanja i života.

- Po opisu sa magnetne rezonance odmah je bilo jasno da nešto nije u redu. Neurolog, koji nam je pročitao zaključak radiologa, rekao nam je da je situacija krajnje ozbiljna. Srećom, znamo privatnog doktora sa kojim smo mogli više da porazgovaramo o svemu, sa nekim ko je voljan da nam objasni na običnom, narodnom jeziku, u kakvom stanju su mozgovi naših devojčica - kažu roditelji.

Foto: RTS/Printscreen
 

 

Porodica najteže stvari ostavlja u 2023. i s puno nade kreće u novu godinu, piše "Blic".

- Jako je važno da se što pre uradi transplantacija matičnih ćelija, dok ne napune dve godine, dok je još uvek ubrzan razvoj mozga. Od njih četiri jedino je Ina dobro i stigla je svoj uzrast. Ona nam je reper kakve bi sve trebalo da budu, a nisu. Ina sedi i hoda, samostalna je. Iris je počela da se diže uz nameštaj, skakuće po kući kao zeka, ali još ne može da sedi samostalno. Inda i Irina samo leže. Ne mogu da sede bez pridržavanja. Kada smo hteli da porazgovaramo sa doktorom u vezi sa opisom magnetne rezonance glave, doktor je rekao da po opisu izgledaju kao tri biljke. Pokazala sam mu snimke i fotografije kakve su i šta mogu da urade, jer one su u odnosu na to ipak bolje, a sve zahvaljujući stalnom radu s njima i fizikalnoj terapiji - kaže Marija Gaćeša.

U hranilici dok sede i kada ih neko vidi prvi put, nikada ne bi mogao da uoči da devojčice imaju neki problem. Ali kada su na podu i kada se bolje sagledaju njihove mogućnosti, sve postaje jasno. Inda je, kažu roditelji, jako tvrdoglava, i za nju su sigurni da će dobro proći u odnosu na Irinu, koja je lošije.

- Jedino nju vidim sa ozbiljnim problemom, ali verujem jako u matične ćelije. Neka 10 odsto budu bolje i to je nešto. Najbitnije za nas je što matične ćelije ne mogu da naškode. Čak i ako ne bude značajnijeg motornog napretka, trebalo bi da imaju bolji imunitet i da kognitivni razvoj bude bolji, što je takođe važno - kaže majka.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike