U Srbiji sutra temperaturni šok: Pravo "proleće" pred Novu godinu, a onda totalna promena vremena

24.12.2023

16:31

0

Tokom cele nedelje očekuje nas suvo i relativno toplo vreme

U Srbiji sutra temperaturni šok: Pravo "proleće" pred Novu godinu, a onda totalna promena vremena
Stiže toplije vreme - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U čitavoj zemlji danas je bilo natprosečno toplo za ovo doba godine, a u Beogradu je temperatura u jednom momentu iznosila 13 stepeni.

Tokom cele nedelje očekuje nas suvo i relativno toplo vreme.

Sutra će temperature u pojedinim mestima u Srbiji ići čak i do 19 stepeni, što znači pravo "proleće" pred doček Nove godine.

Narednih dana topla vazdušna masa zadržaće se u našoj zemlji, a prosečene temperature će ići do 15 stepeni, što je znatno iznad prosečnih temperatura za ovo doba godine, navodi na svom profilu na Fejsbuku meteorolog Marko Čubrilo.

 

 

Oko 30.12. simulura se slabljenje anticiklona, dok bi se u isto vreme Azorski anticiklon preko jugozapadnog Atlantika poče podtizati na sever. Ciklonska aktivnost bi zahvatila Skandinaviju i jug Rusije, a hladan front tog ciklona bi se preko Alpa približavao severnom Jadranu.

Pojava kiše moguća je u petak, dva dana pred doček, a jače pogoršanje vremena uz padavine i osetno zahađenje očekuje se prvog dana Nove, 2024. godine.

Operatvni ECMEWF je jutros izveo vrlo hladnu simulaaciju, naglo širi Azorski anticiklon i vezuje ga sa anticiklonom koji bi se oko 01.02. razvijo nad Skandinavijom. Po istočnoj periferiji tog anticiklona šalje veću količinu hladnog vazduha i te sve rezultuje jakom sekundarnom ciklogenezom u Jadranu u pravim zimskim vremenom nad nama.

- Sumirano, pred nama je decembarsko proleće i još jedan topao doček Nove godine gde će nešto malo snega možda biti samo preko 1200mnv, početkom 2024 je izvesna promena sinoptike - zaključuje meteorlog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike