Trogodišnjem Isaku operisan pankreas! Intervencija trajala 10 sati, iako košta 70.000 evra, najbolji hirurg u Evropi je uradio besplatno

19.12.2023

23:24

0

Posle višečasovne operacije, Isak je pod stalnim nadzorom lekara i sestara u Institutu za majku i dete, a jutros ga je obišao i profesor Markus Bihler

Trogodišnjem Isaku operisan pankreas! Intervencija trajala 10 sati, iako košta 70.000 evra, najbolji hirurg u Evropi je uradio besplatno
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay

Trogodišnji dečak, koji je imao retku i tešku anomaliju pankreasa, operisan je i imaće izvesnije i bolje detinjstvo. Operaciju koja je trajala satima, i koja je prvi put urađena u Srbiji, uradio je najbolji svetski stručnjak za bolesti pankreasa, profesor Markus Bihler uz podršku naših lekara. Dečak se posle intervencije dobro oporavlja.

Iako je do novogodišnjih čestitki i želja ostalo još 12 dana, najvažnija i najveća za ovog dečaka i njegovu porodicu se ispunila.

Posle višečasovne operacije, Isak je pod stalnim nadzorom lekara i sestara u Institutu za majku i dete, a jutros ga je obišao i lekar koji je upravo zbog njega i doputovao u Srbiju.

„Juče smo uradili jednu veliku i uspešnu operaciju, i veoma sam zadovoljan. Radio sam u odličnim uslovima i sa odličnim specijalistima. Od neonatologa, preko plastičnih hirurga, svi su bili tu da pomognu. Dete je imalo veliku anomaliju i već nekoliko operacija. Ali, i dalje je imao probleme. Kada jede, pankreas je reagovao zapaljenjem. Morali smo da odstranimo deo, da rekonstruišemo, ugradimo šantove, kako bi sokovi pankreasa mogli normalno da odlaze u digestivni trakt. Pacijent je imao i fistule koje su išle do pluća, i to je veoma retka pojava koja mu je otežavala život. Mislim da će moći da ima normalno detinjstvo“, očekuje prof. dr Markus Bihler iz Centara za pankreas, Univerziteta u Hajdelbergu.

Google Maps
 

Intervencija trajala 10 sati

Rame uz rame sa stručnjakom iz Nemačke i naši lekari. Zbog složenosti, kako su nam objasnili, priprema za operaciju je morala da bude vanserijska.

„Mi smo vodili računa o anesteziji. To je intervencija od preko osam sati, sa uvodom u anesteziju praktično 10 sati. Dete je stabilno sada i nadamo se dobrom ishodu. Mogu reći da su svi sistemi radili dobro, od transfuzije, naših tehničarki, instrumentarki, kompleksan tim koji su radili kao jedan juče“, naglašava dr Igor Krunić, načelnik Službe za anesteziju i intenzivno lečenje Instituta za majku i dete.

Doktor Blagoje Grujić, hirurg Instituta za majku i dete rekao je da koliko god da su bili u sali, kada uđete pored nekog ko je ne majstor, nego velemajstor, u svom znanju, iskustvu, sigurnosti, onda vam se čini da možete leteti avionom gledajući njega i da upravljate tim avionom, čovek je zaista vanserijski.

Vanserijski stručnjak

A upravo jedno takvo usavršavanje odvelo je tada mladog doktora Dejana Radenkovića u Nemačku. Sada je zajedno sa prof. Bihlerom u Internacionalnom udruženju za pankreas. Prijateljstvo je čuvenog stručnjaka i sada, na prvi poziv u pomoć, dovelo u Beograd.

"Velika čast i zadovoljstvo je imati takvogh hirurga kao što je prof. Bihler u Beogradu, u Srbiji. Ono što mnogo znači je to što su bolesti pankreasa kod dece zaista retke, i ne postoji centar u svetu koji ima toliko iskustva kao što je imao njegov centar u Hajdelrbergu. Oni su imali preko 80 operisane dece. Kada se takvo isksutvo nagomila, najbolje je učiti od takvih. Mi to zovemo centar ekselencije“, navodi prof. dr Dejan Radenković, hirurg Prve hirurška klinika UKCS.

Doktor Đorđe Kravljanac, upravnik Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete kaže da dolazak ovako jednog vrhunskog stručnjaka omogućava svim lekarima, pogotovo mladim lekarima, da steknu nova znanja i veštine i da uče od najboljih, u ovom slučaju od najboljeg hirurga u Evropi i svetu.

Profesor Bihler je već dokazao da je altruista i veliki prijatelj Srbije. Dolazio je na Kongrese i da pomogne u operacijama odraslih. Intervenciju Isaku, koja bi u njegovom centru u Hajdelbergu koštala oko 70.000 evra, uradio je bez nadoknade.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike