Nikada nismo videli nešto slično! Lekari devojci odstranili tumor od 25 kilograma: Pozvala je doktore u panici, imala je sepsu i koronu!

12.12.2023

11:17

0

Operacija je trajala tri sata, hirurzi su najpre morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora

Nikada nismo videli nešto slično! Lekari devojci odstranili tumor od 25 kilograma: Pozvala je doktore u panici, imala je sepsu i koronu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je dvadesetdvogodišnju devojku koja je iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju. Tumor koji je rastao u predelu jajnika dostigao je težinu od čak 25 kilograma, a pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji. 

Anesteziolog dr Žana Ivković istakala je da je ceo tim anesteziologa morao da vodi ovaj slučaj.

- Pacijentkinja je primljena kao hitan slučaj iz regionalnog zdravstvenog centra i veoma teškog opšteg stanja. Naime, radi se o pacijentkinji koja je primljena sa velikom tumorskom masom koja je zahvatala celu trbušnu duplju i malu karlicu i vršila pritisak na okolne organe. Takođe, moram da kažem da je ta pacijentkinja primljena sa znacima sepse. Njeni svi vitalni organi su bili veoma ugroženi. Imala je jako visoku temperaturu, zatim ubrzan srčani rad, problem sa disanjem, teško je disala, imala je izuzetno visoke parametre infekcije - kaže dr Ivković.

Teško zdravstveno stanje dodatno je pogoršala i korona kojom je pacijentkinja bila zaražena.

- Primljena je sa znacima sepse, svi vitalni organi bili su ugroženi, bila je vitalno ugrožena. Moram da naglasim da je bila izuzetno mlada i ekstremno gojazna, a unazad devet dana bila je zaražena i kovidom. Imala je ugrožene sve vitalne organe... Za taj kratak vremenski period uzete su joj sve analize i spremljena je za operaciju - kaže dr Ivković.

Profesor dr Aleksandar Stefanović kaže da je u pitanju bio jedan od većih tumora koje je ikad video.

- Srećemo se sa takvim tumorima, ali ne baš često. Zazvonio mi je telefon, bio je načelnik odeljenja u Sremskoj Mitrovici, koji je bio pomalo uplašen zbog takvog stanja pacijentkinje. Naravno da smo prihvatili takvu ženu, jer ako mi ne rešimo slučaj, on neće biti rešen. Sa hirurškog aspekta, veliki tim je učestvovao u ovoj operaciji. Mi smo ginekolozi koji se bave hirurgijom. Tu je ceo jedan tim iza svega toga - kaže dr Aleksandar Stefanović.

RTS printscreen
Prof. dr Aleksandar Stefanović

Operacija je trajala tri sata, hirurzi su najpre morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti deo tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara.

Pacijentkinja je uspešno probuđena i nastavlja da se oporavlja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike