Vojska Srbije ubedljivo najjača u regionu: Zahvaljujući spoljnopolitičkoj umešnosti, naoružavamo se i sa Istoka i sa Zapada!

16.12.2023

21:05

0

Sve to ne bi moglo bez virtuozne politike vojne neutralnosti i spoljnopoliitčke umešnosti politike sa više stubova. Stubova je više, ali stolica je samo jedna, srpska. I tako treba da ostane

Vojska Srbije ubedljivo najjača u regionu: Zahvaljujući spoljnopolitičkoj umešnosti, naoružavamo se i sa Istoka i sa Zapada!
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Velike se promene odvijaju prethodnih godina na polju ratovanja. Danas se vode ratovi pеtе gеnеracijе, u kojima su najuspеšnije onе armijе kojе svеobuhvatno vodе bitkе i uspеvaju da uskladе opеrativnе, taktičkе i stratеškе opеracijе na svim nivoima, svе do informacionog i propagandnog. Naša država je prepoznala te trendove, što potvrđuju i mnogi koraci koje je srpsko rukovodstvo prеduzеlo.

Jedan od neizostavnih elemenata modernog ratovanja, bez kog se ne može zamisliti vojska 21. veka jesu dronovi, ali i ostale besposadne platforme. Primer azersko-jermenskog sukoba oko Nagorno Karabaha pokazao je koliko armija 20. veka nema šanse protiv armije 21. veka. Ovakva iskustva iz drugih sukoba, sigurno su uticala i na planove naše države, kada je u pitanju osmišljavanje naoružavanja Vojske Srbije za godine koje slede. Ako i nisu uticala na neke epohalne odluke, svakako su uticala na ubrzanje sprovođenja odluka koje su već donete.    

Naša vojska ide u korak sa svetom

Naša zеmlja je kupila kinеskе bеspilotnе lеtеlicе CH-95 koje su premijerno prikazane na "Granitu 2023". Prеdsеdnik Srbije jе prilikom posеtе mеđunarodnom sajmu naoružanja i vojnе oprеmе "IDEX 2023" u Abu Dabiju najavio ugovor sa UAE o kupovini prvih dronova-samoubica, dok je ministar odbranе tada istakao da jе osim nabavkе dronova kamikaza, dogovorеna i nabavka drugih vrsta dronova, čimе ćе sе  dramatično povеćati ubojita moć Vojskе Srbijе. Srpska vojska posеdujе dеsеt borbеnih bеsposadnih platformi, mеđu kojima su i domaći dron Pеgaz, bеsposadna kopnеna platforma Mali Miloš, domaća mini bеspilotna lеtеlica “vrabac“, multikoptеr “obad”, a pokrеnuta je i modеrnizacija rakеtnog sistеma Strеla u cilju еfikasnosti našе odbranе od dronova. 

Tanjug/Rade Prelić
 

Srbija neprikosnovena u regionu po ovom parametru

Nedavno su u Srbiju stigla i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295, kao i 11 ruskih borbenih helikoptera Mi-35P, koje je Srbija nabavila od Kipra. Nakon te nabavke sa Kipra naše oružane snage raspolažu sa čak 62 helikoptera. Pored 11 Mi-35P, kupljenih od Kipra, Srbija je nabavila i 15 "Erbasovih" lakih višenamenskih helikoptera H145M, od kojih se pet već nalazi u operativnoj upotrebi RV i PVO, i četiri jurišna helikoptera Mi-35M iz Rusije. Naše vazduhoplovne snage imaju 15 jurišnih helikoptera, plus još 47 helikoptera - 29 lakih višenamenskih SA 342 "gazela", 13 transportnih, odnosno višenamenskih Mi-17 i pet već pomenutih H-145M. Još deset helikoptera je u procesu nabavke, čime je Srbija u širem regionu druga država sa najvećim brojem letelica ove vrste, tik iza Rumunije koja ih ima 67, a neprikosnovena je među zemljama bivše Jugoslavije.

Zbog toga su pojedine zemlje iz komšiluka itekako zabrinute, kada uzmu u obzir sopstvene kapacitete helikopterske flote u poređenju sa Srbijom. Srbija raspolaže najbrojnijom i najbolje opremljenom helikopterskom flotom, a dodatnu prevagu su doneli upravo jurišni helikopteri Mi-35,  jer su osposobljeni za nošenje najrazličitijeg naoružanja od automatskog topa do vođenih raketa. 

Prinstcreen Youtube MBDA
 

Početkom ove godine francuski raketni sistem  Mistral 3 plus je isporučen Vojsci Srbije. Ove rakete su poslednja generacija prenosnih raketnih sistema kratkog dometa, a sistem ima veliki broj prednosti u odnosu na slične rakete drugih proizvođača. Brzina projektila koje koristi "Mistral 3" dostiže i 800 metara u sekundi što je otprilike brzina  puščanog metka kalibra 7,62 milimetra. Za projektile, ovo je izuzetno velika brzina što je i najvažnije kod dejstava po ciljevima za koje su namenjeni. Rakete u okviru "Mistrala 3" imaju velike manevarske mogućnosti za dejstvo po vazduhoplovima i veliki domet koji omogućava dejstvo na daljinama do 7,5 kilometara, a ovim raketama mogu se gađati i ciljevi na zemlji. Pored novopristiglih Mistrala, Vojska Srbije poseduje i sovjetske sisteme Strela i Igla. Osamnaest lansera raketa “Mistral 3 plus” će prvenstveno biti montirane na domaće hibridne sisteme PVO PASARS.

Kao što smo naveli na početku, u modernom ratovanju neizostavni su dronovi i besposadne platforme, ali takođe i ubojita vazduhoplovna sredstava. Takođe, pošto sve to i drugi nabavljaju, važna su i sredstva odbrane od takvih sredstava, pa u tom smislu su dragoceni PVO sistemi, ili antidron puške poput Iritela. Vidimo da Vojska Srbije u poslednje vreme ne samo da prati trendove, već i diverzifikuje svoje izvore nabavke naoružanja i ostalih sredstava potrebnih vojsci, poput vozila – nabavljaju se Mistrali od Francuske, Hamviji od SAD, Korneti od Rusije, ruski helikopteri stižu sa Kipra, a PVO sistemi i bespilotne letelice iz Kine.

Sve to ne bi moglo bez virtuozne politike vojne neutralnosti i spoljnopoliitčke umešnosti politike sa više stubova. Stubova je više, ali stolica je samo jedna, srpska. I tako treba da ostane. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike