U Srbiju stigla raketa od koje se plaši i NATO?! Kastratović: Da smo ovo imali, ne bi nas ni napali! A evo i zbog čega (VIDEO)

13.01.2023

07:50

1

Autor: R.M.

Raketa leti 800 metara u sekundi i služi za presretanje aviona i drugih projektila

U Srbiju stigla raketa od koje se plaši i NATO?! Kastratović: Da smo ovo imali, ne bi nas ni napali! A evo i zbog čega (VIDEO)
Mistral 3 - Copyright Prinstcreen Youtube MBDA

Francuski raketni sistem "Mistral 3", za koji je  Srbija sklopila ugovor još pre tri godine, navodno je stigao u Srbiju, objavili su pojedini mediji. 

Ovaj sistem Srbija je nabavila tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, a tada je saopšteno da je naručeno 18 sistema sa 50 raketa.

"Mistral 3" je na Sardiniji i zvanično predstavljen srpskoj vojsci a tada se spekulisalo da će našoj zemlji biti isporučene dve varijante i to laki prenosni sistem, ali i kao celina visokog nivoa balističke zaštite i mobilnosti, koja će biti ugrađivana u domaći "Pasars".

Poslednja generacija raketa

Ove rakete su praktično poslednja generacija prenosnih raketnih sistema kratkog dometa, a ima veliki broj prednosti u odnosu na slične rakete drugih proizvođača.

Naime, brzina projektila koje koristi "Mistral 3" dostiže i 800 metara u sekundi što je otprilike brzina težek puščanog metka kalibra 7,62 milimetra. Za projektile, ovo je izuzetno velika brzina što je i najvažnije kod dejstava po ciljevima za koje su namenjeni.

- To su rakete koje imaju svoju prateću tehniku i radare gde se na vreme otkrivaju i prate ciljevi. Imaju veliku brzinu i preciznost a domet gde mogu da unište ciljeve na većoj daljini. Ono što je bitno jeste da naša vojska ulaže napore da pojača PVO i da možemo da se branimo od napada iz vazdušnog prostora - kaže za 24sedam Luka Kastratović, penzionisani general-major Vojske Srbije.

Inače, rakete u okviru "Mistrala 3" imaju velike manevarske mogućnosti za dejstvo po vazduhoplovima i veliki domet koji omogućava dejstvo na daljinama do 7,5 kilometara.

NATO bi ustuknuo da smo imali ove rakete?

Ono što je odlično jeste i to što su veoma otporne na različitie sisteme za elektronsko ometanje upotrebom tehnologije matričnog infracrvenog detektora a njihove infracrvene kamere veoma su osetljive u sistemu za nišanjenje, pa dozvoljavaju integraciju u različite hibridne borbene sisteme.

Mogu da se gađaju i ciljevi na zemlji

General-major Kastratović kaže da se ovim raketama mogu gađati i ciljevi na zemlji. 

- Ako bi, recimo, iz neke susedne zemlje otkrili da neko odatle lansira rakete onda bi mogli da uništimo njihove lansirne rampe. Ali prvenstveno, ovo oružje nam služi da mi presretnemo tuđe rakete - rekao je Kastratović. 

Kastratović podseća da je tokom NATO agresije Srbija napadana raketama sa brodova i aviona, a "Mistral 3" projektili upravo služe da se obaraju takve rakete.

Smatra da do bombardovanja možda ne bi ni došlo da smo imali ovako moćno PVO oružje.

- U ratu sa NATO imali smo rakete velikog dometa ali male brzine. Avionske rakete su bile brže od naših. A ove sada rakete koje imaju veliku brzinu mogu da preseku projektile koji su upućeni na naše položaje, posebno one krstareće. Suština svog PVO naoružanja je da imamo rakete velike brzine i da imaju preciznost. Mi da smo imali ovakve rakete, pitanje je da li bi uopšte došlo do agresije. Jer oni su znali da mi nemamo takvo oružje - rekao je Kastratović.

- Suština svega što mi radimo je da se vrši odvraćanje. Ako bi došlo do nekog šireg rata, recimo svetskog, onda bi to bila složenija situacija. Ali cilj ovoga je da se neko ne usudi da nas napadne - objasnio je on.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike