Haos zbog pokušaja eutanazije zdravog psa u Beogradu: Sme da se uspava samo kad mu više nema spasa!

13.12.2023

07:52

0

Autor: I.K.

Devojka je nemilu scenu zabeležila telefonom i uspela da spase psa

Haos zbog pokušaja eutanazije zdravog psa u Beogradu: Sme da se uspava samo kad mu više nema spasa!
Copyright Profimedia

Slučaj pokušaja eutanazije zdravog vlasničkog psa u jednoj veterinarskoj ordinaciji u Beogradu, podigao je javnost na noge, ali i pokrenuo pitanje da li i pod kojim okolnostima je moguće na human način usmrtiti životinju.

Podsetimo, naslednici preminule žene, koja je iza sebe ostavila i svog psa, doneli su ovog ljubimca u veterinarsku ambulantu na eutanaziju pod izgovorom da je postao agresivan. Komšinica koja je brinula o tom psu, shvativši šta se dešava, uspela je da spreči najgori scenario i to u trenutku kada je pas već ležao na stolu u ordinaciji.

Devojka je nemilu scenu zabeležila telefonom i uspela da spase psa, a kada je objavila sve na društvenim mrežama, podigla je i javnost na noge. Pas je, kako je objasnila, sada kod nje i čeka na udomljenje.

Zakon o dobrobiti životinja koji inače reguliše ovu oblast decidirano štiti životinje od bilo kakvog nasilnog ponašanja, pa i nasilne smrti, podrazumeva se.

U članu 3 šta više navodi se da je dužnost svakog građanina Republike Srbije da spreči i prijavi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva ili ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, sve oblike zlostavljanja životinja i ugrožavanja njihovog života, zdravlja i dobrobiti. 

Dalje se u Zakonu navodi i načelo odgovornosti, koje podrazumeva da je vlasnik, odnosno držalac životinja odgovoran za njihov život i dobrobit i da je dužan da snosi troškove zbrinjavanja životinja čiji je vlasnik ako više ne želi ili nije u mogućnosti da se stara o njima.

Profimedia
 

Članom 5 definisano je da je zlostavljanje životinje svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt.

Obaveza svakog lica je da brine o životinjama, a naročito o životinjama čiji opstanak zavisi neposredno od njega. Vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran je za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda.

Striktno je precizirano da se životinja može lišiti života na human način, ako je povređena, neizlečivo bolesna, telesno deformisana ili na drugi način patološki onesposobljena tako da oporavak nije moguć, a život za nju predstavlja bol, patnju, strah i stres. Takođe u slučaju da je dostigla starost pa joj otkazuju osnovne životne funkcije, ako se koristi za ishranu ljudi, ako je lišavanje životinje života od veće koristi za njenu dobrobit nego što su patnje od daljeg života, u skladu sa mišljenjem veterinara. 

Eutanazija je zabranjena

Veterinar Vladimir Terzin za 24sedam naglašava da je kod nas zabranjena eutanazija životinja i da je to krivično delo, te da je strogo definisano zakonom u kojim situacijama i na koji način to može da bude urađeno. 

- Kada govorimo o kućnim ljubimcima, odluka o okončanju života se donosi samo ako je životinja bolesna tako da ne može da se izleči i da bi svaki produžetak njenog života bio za nju dodatni bol. Tek tada može da se donese takva odluka, sačini se zapisnik uz saglasnost klijenta odnosno vlasnika i prilaže se sva prateća medicinska dokumentacija koja dokazuje da je to urađeno iz opravdanih razloga - napominje Terzin.

On dodaje da je zabranjeno da se eutanazira i napušteni pas.

- Dakle životinja može da se liši života samo ako je njena smrt medicinski opravdana. Zakonske odrednice su vrlo jasne i svako kršenje je krivično delo - napominje Terzin.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike