Olga je bila toliko slaba da je mleko pila "na špric", a onda se desilo čudo: Kada su je roditelji prvi put videli da stoji, nisu verovali!

09.12.2023

08:16

0

Autor: R.M.

Olgi su se prvi simptomi javili već sa sedam-osam meseci, a tri dana pre prvog rođendana započela je spasonosnu terapiju

Olga je bila toliko slaba da je mleko pila "na špric", a onda se desilo čudo: Kada su je roditelji prvi put videli da stoji, nisu verovali!
Copyright Printscreen Youtube SMA Organisation

Olga Cvetković ima četiri godine, a već sa nekoliko meseci njeni roditelji su primetili da ima probleme sa pokretima. Nakon kratkog ispitivanja, otkriveno je da boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA), veoma progresivne i opasne bolesti. Nakon toga, počela je borba da Olga nastavi svoj život kao i svako zdravo dete.

- Olgi su se prvi simptomi javili već sa sedam-osam meseci, a to je period kada dete počinje samo da se okreće i rola po podu. Olga nije mogla u tom trenutku da napravi taj pun pokret. Malo je samo pokušavala da uhvati igračku, ali to nije bilo dovoljno - počinje priču Dobrivoje Cvetković, otac malene Olge.

Roditelji su se odmah obratili izabranom pedijatru, koji ih je uputio dečjem fizijatru, koji je preporučio fizikalni tretman za devojčicu.

- Posle nekoliko vežbica, žena koja je radila sa njom primetila je da nema boljitka i vratila nas je kod lekara, da bi nas on prosledio u KC Niš. Kada smo došli kod dečjeg neurologa, on je bukvalno sa vrata prepoznao da nešto nije u redu - kaže on.

Doktorka je odmah obavila konsultacije sa drugim kolegama i preporučila da se dete ekspresno pošalje za Beograd.

Printscreen Youtube SMA Organisation
Olga sa tatom Dobrivojem

- Vrlo brzo se sve odigralo. Analiza je stigla za 10 dana. Zvali su nas sa klinike da dođemo u Beograd kako bi nam saopštili koja je dijagnoza u pitanju i kakvi su dalji njihovi planovi. Doktorka nam je rekla da postoji terapija i da je uspešna, kao i da su neka deca imala uspešne rezultate - priča Dobrivoje.

Međutim, da stvar bude komplikovanija, sve se odigravalo u vreme kada se pojavio kovid.

- Iako je tada bila pandemija i policijski čas, doktori su sve vreme bili sa nama u kontaktu. Pitali su kako je Olga, šta se dešava, da li napreduje... Tražili su da pošaljemo neki snimak, da vide kako napreduje. I usred korone, Olga je dobila prvu terapiju, tri dana pre prvog rođendana. Tako da mogu slobodno da kažem da se drugi put rodila kada je primila tu terapiju - kaže devojčicin otac.

Printscreen Youtube SMA Organisation
Dobrivoje Cvetković, Olgin tata

On naglašava da je SMA veoma progresivna bolest, a da deca mogu bukvalno za mesec dana da završe na respiratoru i "da bude katastrofalno".

- Terapija se prima intratekalno. Daje se u kičmu. Prve četiri doze je neka blokada, a posle se lek daje na 120 dana. Olgi se, kada je počela da prima terapiju, promenio život iz korena. Ona je pre terapije mogla da pije mleko, ali je bila toliko slaba da je prestala da sisa. Nije mogla da vuče mleko koliko je bila slabašna, pa smo joj ga davali preko cucle i šprica. Gutanje joj je bilo dosta slabašno, jedan zalogaj proguta, jedan ispljune. Posle terapije joj se poboljšalo gutanje, neka unutrašnja snaga, i kao da su joj se mišići probudili - priča Dobrivoje.

Posle pete doze, oktobra 2020, Olga je uz pridržavanje mogla da stane na noge.

- Kada smo je videli kako stoji pored kreveta, nismo mogli da verujemo šta može. Posle svake naredne terapije bila je sve jača i bilo joj je sve bolje. Onda smo krenuli intenzivnije da radimo fizikalne tretmane, uključili smo neke nove vežbe, počeli da pratimo neke ljude iz inostranstva i da gledamo koje vežbe rade. Ali da nije leka, mogli smo da vežbamo 24 sata neprekidno, tu se taj napredak nije video. Pre se pričalo pola su vežbe, pola je lek. Više od 80 odsto je lek - ispričao je on.

Printscreen Youtube SMA Organisation
 

Dobrivoje kaže da Olga voli da vežba i kod kuće, a u Kliničkom centru obožava plivanje jer voli vodu.

Iako ne ide u vrtić, ide na radnu terapiju gde joj daju da boji, sklapa figure, razvija inteligenciju, a Dobrivoje objašnjava da na taj način devojčica, zapravo, vežba, ali kroz igru.

- Nije opcija da se predamo! Deca su mala, a ja sam sa suprugom pričao i mi smo se dogovorili. Olga je mala i ne zna šta treba da uradimo, mi smo ti koji moramo da se potrudimo i damo 200 odsto sebe i nju podignemo na noge. I dobrim delom smo uspeli! Ona ne zna da treba ujutru da ustane da vežba, spava joj se, ali ja joj kažem da mora da ustane da vežba kako bi mogla da hoda i trči. I onda ona polako počne da razume - naglašava Dobrivoje.

On kaže da im preostaje samo borba.
 
- Borba i samo borba. Porodica je stub svega. Kada je porodica na okupu, deca to osećaju. Jednostavno, vole da u ljubavi žive. Vole porodični dom i ljubav - zaključio je otac devojčice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike