Očekuje se da mali Lav uskoro prohoda! Njegov napredak je neverovatan! (FOTO)

21.11.2023

22:14

0

Načelnik dnevne bolnice na neurološkom odeljenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj prof. dr Dimitrije Nikolić rekao je da je vrlo zadovoljan dosadašnjim napretkom dečaka i da su očekivanja premašena

Očekuje se da mali Lav uskoro prohoda! Njegov napredak je neverovatan! (FOTO)
Lav Teodorović - Copyright privatna arhiva

Lav Teodorović (2) iz Novog Sada dobro se oseća i odlično napreduje, tri meseca nakon što je primio lek "Zolgensma" za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) od koje boluje!

Njemu je retka bolest dijagnostikovana kada je imao samo tri meseca, a jedini spas bila je skupa genska terapija koju je obezbedila država i Lav ju je primio u bolnici u Tiršovoj!

Načelnik dnevne bolnice na neurološkom odeljenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj prof. dr Dimitrije Nikolić rekao je da je vrlo zadovoljan dosadašnjim napretkom dečaka i da su očekivanja premašena.

- Lav svakog dana poboljšava svoje motoričke funkcije uz intenzivne fizikalne terapije koje su neizostavni deo daljeg oporavka. On je samo nakon tri meseca od terapije počeo da puzi, očekujem da on prohoda u narednom periodu - rekao je dr Nikolić i dodao:

privatna arhiva
 

- Potrebne su redovne kontrole na kojima pratimo efekat terapije, kao i eventualne neželjene efekte "Zolgensma". U prva tri meseca neophodna je bila i terapija kortikosteroidima kako bi se održala funkcija unutrašnjih organa.

Od kada je primio terapiju, konstantno ima napretka

I Lavova mama Sonja Teodorović kaže da oporavak teče po planu i da je njen sin i dalje veliki borac.

- Lav je 7. novembra napunio dve godine. Od kada je primio terapiju, konstantno ima napretka. Redovno i vredno vežba i lekari su zadovoljni. Terapiju je dobro podneo, na preglede je u početku išao jednom nedeljno, kasnije svake dve sedmice. Nuspojave, koje se očekuju od "Zolgensme", bile su minimalne i ništa nije ometalo svakodnevicu i veoma smo zadovoljni. On još uvek pije kortikosteroide jer deca koja prime ovaj lek u prva tri do četiri meseca moraju da ih piju, ali pošto je prošlo više od dva i po meseca, više se ne očekuje da će biti nuspojava i mislim da privodimo kraju i steroide - kaže mama Sonja.

privatna arhiva
 

Prema njenim rečima, kada su nakon terapije došli u Novi Sad, odmah su počeli sa intenzivnim fizikalnim terapijama i sve je usmereno samo na njegov napredak.

- Posvećeni smo intenzivnoj fizikalnoj terapiji koja je neophodna nakon leka. Vidljive su promene nabolje, kompletno je jači, mnogo bolje i brže izvodi sve pokrete koje je radio dosad, a ono novo što je usvojio je tzv. medveđi hod, ima bolji balans i stabilnost karlice. Fizikalnu terapiju radi i sa terapeutima, sprovodimo i hidroterapiju, određenu vrstu terapije radim i ja sa njim, nešto radi i tata Saša. Svi smo porodično uključeni - napominje majka malog Lava i dodaje:

- Strpljivi smo, svesni da ništa ne može doći preko noći, ali vredno radimo svakog dana i on vrlo lepo sarađuje. Sve to nas motiviše i daje nadu za najbolji mogući ishod!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike