Počelo skupljanje novca za obnovu spaljene Tesline laboratorije u Americi: Pozvana dijaspora da pomogne donacijama

05.12.2023

12:10

0

Autor: R.M.

Božović apelovao na srpsku dijasporu u Americi da se uključe donacijama u obnovu Tesline laboratorije

Počelo skupljanje novca za obnovu spaljene Tesline laboratorije u Americi: Pozvana dijaspora da pomogne donacijama
Nikola Tesla - Copyright Profimedia

Generalni konzul Srbije u Njujorku Vladimir Božović apelovao je na srpsku dijasporu da se uključi i donacijama pomogne obnovu jedine preostale laboratorije Nikole Tesle koja je nedavno izgorela u požaru.

On se obratio ispred Tesline kuće u Šorhamu na Long ajlendu, gde je slavni naučnik proveo nekoliko godina rada na eksperimentima. 

- Ja sam zahvaljujući prijateljima i sadašnjim vlasnicima kuće Danijelu i Barbari spavao u Teslinoj sobi i osetio Teslin duh koji želim da vam prenesem. Neka ova moja poruka iz Tesline kuće u Šorhamu bude poruka optimizma, poruka ohrabrenja, poruka zajedništva da se ujedinimo oko obnove Teslinog naučnog centra i sa našim američkim prijateljima doprinesemo da to bude svetski i univerzalni Teslin naučni centar, koji će uspostaviti Teslinu međunarodnu naučnu nagradu - rekao je Božović

On se zahvalio domaćinima, rekavši da su vrata bivše Tesline kuće otvorena "za svakog Srbina koji može svratiti i obići Teslinu, našu i njihovu zajedničku kuću". 

Božović je apelovao na srpske građane u Americi da se okupe oko obnove Teslinog centra i prilozima pomognu čuvanje zaostavštine Nikole Tesle.

Inače, apel za obnovu Tesline laboratorije iz pepela objavili su mnogi strani mediji, poput Australijskog asošiejted presa, objavivši i link za donacije (https://www.indiegogo.com/projects/fire-at-tesla-s-lab-immediate-restoration-needed#/).

Tako će omogućiti i ostvarenje višegodišnjeg cilja TSCW a to je uređenje radnog prostora srpskog naučnika u svetski centar za inovacije, obrazovnu ustanovu i muzej. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike