Muzej najpoznatijeg srpskog naučnika danas slavi 71 godinu: Kako je izgledala Teslina prva i jedina poseta Beogradu?

05.12.2023

07:20

0

Najveći deo muzejskih dragocenosti predstavlja Teslina lična arhiva, koja sadrži 163.911 signatura dokumenata, rukopisa, naučnih beležaka, proračuna, šema, crteža i pisama

Muzej najpoznatijeg srpskog naučnika danas slavi 71 godinu: Kako je izgledala Teslina prva i jedina poseta Beogradu?
Muzej Nikole Tesle - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Muzej Nikole Tesle, smešten u porodičnoj vili industrijalca i političara Đorđa Genčića, slavi danas 71 godinu svog postojanja.

Ova kulturna ustanova je u celosti posvećena srpskom pronalazaču, naučniku i inženjeru Nikoli Tesli, čiji su pronalasci pomerili naučne i tehnološke granice u čitavom svetu. 

U muzeju se čuva veliki broj ličnih predmeta koje je Tesla koristio tokom svog života, a koji su raspodeljeni u više zbirki. 

Najveći deo muzejskih dragocenosti predstavlja Teslina lična arhiva, koja sadrži 163.911 signatura dokumenata, rukopisa, naučnih beležaka, proračuna, šema, crteža i pisama. 

Među dokumentima se nalaze i zabeleške napisane na ceduljicama grafitnom olovkom, štampane vizitkarte sa dopisanim porukama ili bez njih, poštanske marke poništene pečatom, čekovi, računi, tekstovi kucani pisaćom mašinom, povelje overene suvim žigom, crteži urađeni tušem na paus papiru i mnoštvo drugih stvari.

Selidba u bivšu termoelektranu 

Facebook/Goran Vesić
 

Godine 2020. Vlada Republike Srbije je odlučila da će Muzej Nikole Tesle biti premešten iz Krunske ulice na Dorćol, tačnije u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost". 

Kako su tada naveli iz Ministarstva kulture i informisanja, zgrada TE “Snaga i svetlost” u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle, izuzetno značajne ustanove kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle. 

Međutim, još uvek nije poznato kada će početi izmeštanje muzeja iz Krunske ulice.

Zgrada Termoelektrane “Snaga i svetlost” sagrađena je u periodu od 1930. do 1932. godine na desnoj obali Dunava, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela, a sastoji se iz zgrade elektrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. 

Urna u muzeju 

Urna Nikole Tesle smeštena je u muzeju, koji je osnovan 1952. godine odlukom vlade FNR Jugoslavije. 

Muzejska građa stigla je u Beograd prema odluci američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov rođak Sava Kosanović. Prema Teslinoj želji, Kosanović je njegovu dokumentaciju i lične predmete preneo u Beograd 1949. godine.

Teslin muzej postao je 21. maja republička ustanova kulture.

Teslin dan u Beogradu 

Tesla je samo jednom u životu posetio Beograd - 1. juna je vozom stigao u srpsku prestonicu iz Budimpešte. 

Izlaskom iz voza, prvi put je zakoračio na Železničku stanicu, a prolazeći kroz gužvu obožavalaca mogao je da čuje njihovo oduševljenje: "Živeo, živeo!" 

Zatim, svetski naučnik je fijakerom, zajedno sa profesorom Ljubomirom Klerićem i predsednikom beogradske opštine Milovanom Marinkovićem, otišao do hotela "Imperijal", gde je i boravio u ta dva-tri dana, koliko je bio u Beogradu.

Profimedia
Nikola Tesla

Po Teslu su 2. juna ujutru ponovo došli Marinković i Klerić, koji su bili zvanična delegacija koja se brinula o velikom naučniku. Oni su se uputili na zakazanu audijenciju kod kralja Aleksandar I Obrenovića. 

Nakon razgovora sa mladim kraljem, otišao je, oko 13 časova, u Veliku školu, koja se nalazila na mestu sadašnjeg rektorata. 

Taj dan Tesla je završio organizovanim banketom u kafani "Smutekovac", gde je prisustvovalo više od 100 zvanica, među kojima su bili ministri, profesori, predstavnici raznih korporacija i udruženja, opštinski odbornici i drugi ugledni građani.

Tesla se obratio zvanicama govorom u kojem je naglasio svoje srpsko poreklo. 

- U svim tim trenucima uspeha i neuspeha vazda me je krepila nada da će moj rad biti od koristi za Srpstvo, za moj mili narod, u kome sam rođen. Ja osećam mnogo više nego što mogu da kažem. Stoga vas molim da jačinu mojih osećanja ne merite po slabosti mojih reči. Istrgnut sam usred poslova da 'amo dođem i još ne mogu da se oslobodim misli i ideja koje me, evo i ovde, prate. U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što najčešće biva kod mlađih oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to delo jednoga Srbina. Živelo Srpstvo - rekao je tada Tesla, a navodi se u knjizi "Nikola Tesla u Beogradu 1892".

Banketom u čuvenoj kafani završava se 2. jun, Tesla se vraća u hotel "Imperijal", i već 3. juna, u pola pet ujutru, odlazi vozom iz Beograda, u koji se više nikad nije vratio. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike