Vodostaj Lima i Ibra naglo je skočio: Hidrolog otkriva da li ima opasnosti od izlivanja reka

01.12.2023

15:50

0

Zbog naglog skoka temperatura u kombinaciji sa jakim južnim vetrom, Republički hidrometeorološki zavod je izdao hidrološko upozorenje

Vodostaj Lima i Ibra naglo je skočio: Hidrolog otkriva da li ima opasnosti od izlivanja reka
Ilustracija - Copyright 24sedam/Marija Vukićević

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je da se očekuje porast vodostaja nakon porasta temperatura, ali da to ne bi trebalo da bude alarmantno.

Zbog naglog skoka temperatura u kombinaciji sa jakim južnim vetrom, Republički hidrometeorološki zavod je izdao hidrološko upozorenje u kome stoji da će, usled topljenja snega, vodostaj na rekama biti u porastu. Imamo li razloga za strah i kako se što bolje pripremiti za period koji je pred nama.

Vladiković je kazao da vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi, ali da, kako je istakao, neće doći do izlivanja reka. Takođe, on je najavio snežne padavine oko Nove godine.

Printscreen/RTS
Dejan Vladiković

- Vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi. Ne očekujemo izlivanja reka. Postoji mogućnost da Vlasina i Veternica naprave problem jer imaju nagle poraste vodostaja zbog snega na Vlasini - rekao je Vladiković.

Istakao je da se u toku dana ne očekuje kiša, dok se sutra u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji mogu očekivati male padavine. Kako je rekao, u noći ka nedelji kiša bi mogla da pređe u sneg.

Vladiković kaže da je najgore kad imamo topljenje snega, a u isto vreme imamo i nove padavine, i dodao da to sada nije slučaj.

- Hladno vreme smiriće hidrološku situaciju. Biće i snežnih i kišnih epizoda, ali ništa neuobičajeno. Više padavina ove zeme nego prošle, ali bez ekstremno niskih temperatura - kaže hidrolog.

Najavio je snežni period oko Nove godine ka Božiću.

Podvukao je da ovo neće biti ekstremna zima, ali da će biti svakako hladnija od prethodne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike