I zdravi će biti bolesni! Vremenska vrteška napraviće nam "zdravstveni ršum", čuvajte se svađe jer svi će biti nervozni!

29.11.2023

19:54

0

Autor: I.K.

Bioprognostičarka RHMZ za 24sedam navodi koje tegobe će osećati hronični bolesnici, ali i svi drugi

I zdravi će biti bolesni! Vremenska vrteška napraviće nam "zdravstveni ršum", čuvajte se svađe jer svi će biti nervozni!
Copyright Profimedia Pixabay

Republički hidrometeorološki zavod najavio je velike temperaturne oscilacije, jak vetar i česta naoblačenja. U četvrtak i petak u većem delu zemlje očekuje se nagli porast temperature. Ove temperaturne razlike nepovoljno deluju na naš organizam i kod mnogih mogu da izazovu tegobe.

U četvrtak 30. novembra RHMZ prognozira nakon jutarnjeg mraza toplije vreme tokom dana, te će temperatura sa jutarnjeg minusa dostići oko 13 stepeni. Duvaće i jaka košava.

Najtoplije će biti u petak 1. decembra kada će dnevne temperature dostizati od 14 do 23 stepena uz intenzivno toplјenje snega. A onda kao da ovo nije dosta, za vikend stiže novo zahlađenje.

Kako za 24sedam govori bioprognostičarka RHMZ Jasminka Smailagić, biometeorološke prilike u toku ovog perioda, u kome dolazi do prodora izuzetno tople, a zatim hladne vazdušne mase, su nepovoljne za srčane bolesnike, osobe sa problemima sa cirkulacijom, kao i one sa visokim, niskim i varirajućim krvnim pritiskom.

- Vetar koji se očekuje iz južnog kvadranta ima dodatni nepovoljan uticaj na osobe sa psihičkim tegobama, a kod zdravih osoba izaziva bezrazložnu nervozu, nesanicu i dekoncentraciju. Ovo nepovoljno utiče na sve učesnike u saobraćaju, te se svima preporučuje dodatna pažnja, upozorava bioprognostičarka RHMZ za 24sedam.

Profimedia
 

Dodaje da nagli pad temperature vazduha, koji prognostičari najavljuju za dane vikenda, zahteva oprez kod cerebrovaskularnih bolesnika, astmatičara i kod osoba sa migrenom, kod kojih su mogući češći ili intenzivniji napadi.

- Kod zdravih osoba, u tom periodu, moguće je neraspoloženje i dugotrajne slabije glavobolje kao meteoropatske reakcije, navodi Jasminka Smailagić za 24sedam.

Bez obzira na nepovoljnu bio prognozu, potrudite se da uživate u predstojećim toplim danima o vikenda. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike