Gegajte se kao pingvin, sa rukama odmaknutim od tela: Srbiju čeka ledena kiša, evo kako da se ne polomite na ulici

28.11.2023

20:03

0

Autor: I.K.

Kada je reč o ledenoj kiši i klizavim ulicama i trotoarima, posebno treba obratiti pažnju na obuću koju nosimo, ali i na to kako hodamo

Gegajte se kao pingvin, sa rukama odmaknutim od tela: Srbiju čeka ledena kiša, evo kako da se ne polomite na ulici
Copyright Profimedia

Meteorolozi prognoziraju tokom noći mešovite padavine, i sneg i kišu, koja će se mestimično lediti na tlu zbog niskih temperatura, ali i vetra. U četvrtak i petak, ipak, očekuje se otopljavanje, ali Nedeljko Todorović iz RHMZ-a upozorava građane na vremenske prilike, posebno u noći između petka i subote, kada će doći do naglog zahlađenja.

- Tokom noći između petka i subote sledi jače naoblačenje i kiša, a u subotu ujutru i sneg. Biće poledice u svim gradovima. Građani moraju da brinu o sebi u tom smislu - napomenuo je meteorolog Todorović.

Profimedia
 

 

A kada je reč o ledenoj kiši i klizavim ulicama i trotoarima, posebno treba obratiti pažnju na obuću koju nosimo, ali i na to kako hodamo da bismo izbegli nezgodne padove i eventualne povrede. Svake godine u vreme kada padaju ledene kiše, na ulicama je povećan broj padova, samim tim i povreda, a ortopedske bolnice budu preopterećene kako bi svakome pružile adekvatnu lekarsku pomoć.

Zato vam donosimo osnovne savete kako treba hodati po snegu i ledu, bilo da je to samo nekoliko koraka od automobila sa parkinga do kuće, posla ili prodavnice.

Padovi na ulici tih dana najčešće prouzrokuju povrede zbog kojih se ljudi javljaju lekarima. Zato je važno biti izuzetno pažljiv, čak i kada su sneg i led očišćeni. Kao prvo, izbegavajte čizme ili cipele sa glatkim đonom i štiklama. Umesto toga, nosite cipele ili čizme koje imaju đon od neklizajuće gume ili sa žlebovima. 

Profimedia
 

 

Posebnu pažnju obratite prilikom izlaska iz vozila, obavezno se pridržavajte za vozilo dok niste sigurni da ste zgazili na bezbedno. 

Hodajte stazom kojom je neko već prošao. Prečice preko neočišćenog snega mogu biti rizične i opasne. Gledajte obavezno ispred sebe kako biste na vreme uočili zaleđenu površinu.

Dok hodate, neka vam stopala budu usmerena kao kod pingvina. Noge treba da budu blago raširite dok hodate po klizavim površinama, jer tako postižete veću stabilnost. Trudite se da vam gornji deo tela bude blago nagnut napred, jer tako sprečavate iznenadni pad na leđa, ako dođe do proklizavanja.

Profimedia
 

 

Ruke držite blago udaljene od tela, nikako u džepovima, najpre zbog ravnoteže, a biće vam od pomoći i ukoliko dođe do proklizavanja ili pada. Koraci neka budu kratki, a bilo bi poželjno, ukoliko znate da ćete duže hodati po snegu, da obučete neku dužu jaknu ili kaput kako biste ublažili udarac ukoliko do pada dođe. 

Koliko to možete u trenutku kada padate, gledajte da se ne dočekate na kolena, zglobove ili kičmu, već na bok. Stručnjaci savetuju i da se, koliko je moguće, opuste mišići, jer će tako i eventualni udarac pri padu manje boleti i biće manje posledice.

Za hodanje po ledenim površinama od velike koristi mogu da budu i takozvani nazuvci za čizme, ukoliko ste u prilici da ih nabavite, jer oni smanjuju mogućnost proklizavanja.

Profimedia
 

 

U svakom slučaju, polako i bez žurbe po snegu i ledu, s rukama pored tela, i gegajte se kao pingvin. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike