Srbiju čeka nešto gore od snega! Meteorolog Todorović upozorio koje delove Srbije će pogoditi opasne padavine

27.11.2023

11:54

0

Temperatura oko ponoći bi mogla da padne i ispod nule, što može dovesti do ledene kiše

Srbiju čeka nešto gore od snega! Meteorolog Todorović upozorio koje delove Srbije će pogoditi opasne padavine
Ilustracija - Copyright Profimedia

Meteorolog Nedeljko Todorović otkrio je u kojim delovima Srbije možemo očekivati ledena kiša, kao i da će popodne i večeras još biti vedrine a onda će temperatura da padne ili na nulu ili blizu nule. 

- Pored toga, temperatura bi negde do ponoći pala, verovatno ponegde ispod nula stepeni. Što znači da kad dođu padavine dolazi kiša. Ona bi stvarala poledicu i došlo bi do ledene kiše. Nešto veća verovatnoća da to bude u zapadnim, jugozapadnim, južnim i istočnim krajevima Srbije i to po kotlinama, pre svega, tog brdskog planinskog dela zemlje. Ovde na području Beograda i Vojvodine ne bi trebalo da bude - rekao je on. 

Todorović je naglasio da je veća šansa da to bude u istočnoj Srbiji a možda i u planinskim predelima. 

- To je onaj masiv preko Đerdapa, Karpatska Srbija, pa negde tamo do Zaječara, Crni vrh, Deli Jovan i ta mesta. Ili Negotin i Zaječar s druge strane planine, prema Vlaškoj dolini - rekao je on.

Todorović je istakao da je ledena kiša u mnogim situacijama dosta opasnija od snežnih padavina.

- U mnogim situacijama ledena kiša je opasnija nego samo padanje snega. Prvenstveno zbog saobraćaja i kretanja uopšte ljudi. Jer mislimo kiša, a u stvari stvori se poledica. Gledajući ovako dinamiku u toku dana, ako i negde poče malo kiše, nije još toliko presudno. Ali posle ponoći je velika šansa da počne kiša. Tako da bi najkritičnije bilo druga polovina noći i sutra ujutro. Možda čak i pre podne u istočnoj Srbiji negde do 9 sati.

RTS printscreen
Nedeljko Todorović

Potom se i osvrnuo na same padavine i otkrio šta tačno možemo očekivati.

- Nema ozbiljnih snežnih padavina. Biće padavina, kao što sam rekao, večeras, popodne i u toku noće i sutra. Sutra bi bilo nešto više kiše, ne toliko jaka kao u petak. Jer u petak je bilo nepovoljno, padala je kiša. Čak i na Koponiku je padala kiša u toku jutra i prepodneva, taj dan, pa je onda brzo prešla u sneg i to su bile relativno velike količine padavina u tom delu. U utorak bi bilo najviše padavina ovih dana. Sutra popodne bi kiša prešla u sneg, u planinskim predelima, ali u nižnijim predelima ne bi. Postoji mala mogućnost da ponegde još u nižnijim predelima, tog brskoplaninskog dela zemlje bude nešto kratkotrajnog snega - rekao je Todorović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike