"Mama me tuče svaki dan, a mene tata bije kaišem": Ovaj snimak je uzburkao mreže i mnogima naterao suze na oči (VIDEO)

24.11.2023

09:43

0

Autor: J. S. J.

Današnjoj deci ovi odgovori deluju verovatno šokantno, a ipak da su prut ili varjača bili sredstvo za smirivanje dece i u skorije vreme svedoči istraživanje Instituta za psihologiju na Filozofskom fakultetu iz 2020. godine

"Mama me tuče svaki dan, a mene tata bije kaišem": Ovaj snimak je uzburkao mreže i mnogima naterao suze na oči (VIDEO)
Copyright printscreen/twitter/@coiffeur_mouton

Izreka "batina je iz raja izašal"  zakonski je eleminisana u našoju zemlji jer izmenjen porodični zakona koji eksplicitno zabranjuje fizičko kažnjavanje dece.

Sada je video iz 1981.godine u kojoj mali đaci odgovaraju na pitanje da li dobijaju batine, a koji je okačen na društvenim mrežama, izazvao pravu buru. Izjave su davali učenici trećeg razreda osnovne škole u Beogradu. 

"Ko te tuče i po čemu?" je pitanje upućeno đacima te 1981. godine, a nakon toga su odgovorili šta misle da li su batine neophodne i zašto.

"Ja dobijam batine varjačom i boli me, "Mene tuče mama i gde god stigne, "Ja dobijam batine prutom i puno su jake." "Mama me tuče onom kutlačom drvenom što kuva ručak, pa je polomi pa mora da kupi novu."

A na pitanje da li batine korisne jedan dečak je odgovorio:

"Pa jesu. Pa, kad deca ne mogu nešto da shvate, onda se malo, mozak se prodrma i onda sve shvate." Pretpostavljamo da jue to objašnjenje dobio od mame i tate.

Drugo dete je reklo - batine su korisne za decu. Ja ih ne volim, ali..."

Komentari su se na Tviteru, naravno, samo nizali.

 

 

"Žalosno svedočanstvo. Govori koliko roditelji nisu imali vremena za decu", napisao je jedan korisnik, na šta je drugi brzo odgovorio:

-Al zato nisu izrasli u influensere po tik tokovima, nisu pahuljice istrigerovane, nema kod njih gender fluidity i neutrality, postovali roditelje i odrasle, vredni ko mravi a ne da spavaju do 2 popodne... ukratko su najjača gen x- glasio je drugi komentar.

Današnjoj deci ovi odgovori deluju verovatno šokantno, a ipak da su prut ili varjača bili sredstvo za smirivanje dece i u skorije vreme svedoči istraživanje Instituta za psihologiju na Filozofskom fakultetu iz 2020. godine.

Većina roditelja je izjavila da su koristili neki oblik fizičke agresije kao način disciplinovanja deteta.

Njih 63 odsto je, barem jednom tokom detetovog života, koristilo fizičku agresiju, dok je 45 posto nasilno disciplinovalo decu tokom prethodne godine. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike