Šta ako vas udari neregistrovano vozilo? Ovo je odgovor koji zanima sve!

16.11.2023

12:37

0

Prema informacijama iz Udruženja osiguravača Srbije (UOS), to pitanje je od suštinskog značaja

Šta ako vas udari neregistrovano vozilo? Ovo je odgovor koji zanima sve!
Saobraćajna nesreća - Copyright 24sedam/Dijana Antonijević

Saobraćajne nezgode, čak i s manjom štetom pri sporoj vožnji, mogu biti izuzetno stresne. Taj stres može znatno porasti ako saznate da automobil koji vas je udario nema obavezno osiguranje.

Na primer, vozilo može imati problema sa tehničkim pregledom, pa ga vozač vozi neregistrovano dok ne reši problem. Možda je bio upravo na putu do servisa ili tehničkog pregleda kada je izazvao nesreću. Takođe, moguće je da je reč o osobi koja je kupila "jeftin" automobil s velikom kubikažom i odlučila se za vožnju bez registracije zbog visokih troškova registracije.

Podsećamo da obavezno osiguranje pokriva štetu koju vozač ili vlasnik vozila nanese drugim učesnicima u saobraćaju. Osiguravajuća kuća preuzima odgovornost za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete (telesne povrede, smrt...).

Šta se dešava kada vas udari neregistrovano vozilo bez polise obaveznog osiguranja? Prema informacijama iz Udruženja osiguravača Srbije (UOS), to pitanje je od suštinskog značaja.

Garantni fond preuzima odgovornost

U tom slučaju, ne morate da brinete, pošto će vam štetu nadoknaditi Garantni fond pri Udruženju osiguravača Srbije.

Garantni fond ima obavezu da isplati naknadu štete u istom obimu i prema istim uslovima kao da je na dan nastanka štete auto koji vas je udario imao polisu obaveznog osiguranja. Garantni fond prima zahteve za naknadu štete, vrši procenu i isplatu naknade štete.

Naravno, krivac za udes koji je vozio neregistrovan auto neće proći tako lako – moraće da vrati sav novac koji je Garantni fond isplatio oštećenom.

Da li postoje limiti za isplatu štete? 

UOS:

- Da. Kod nas je to 200.000 evra po saobraćajnoj nezgodi za materijalnu štetu, odnosno milion evra za nematerijalnu, kumulativno. To znači da svim oštećenim licima iz tog iznosa treba da bude nadoknađena šteta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike