Lekovi ne smeju da budu nadohvat dece! Jednu stvar roditelji nikako ne treba da urade

13.11.2023

20:04

0

Podseća da lekove treba čuvati dalje od domašaja dece, kao što bi trebalo da bude slučaj sa hemikalijama i sredstvima za čišćenje kuće

Lekovi ne smeju da budu nadohvat dece! Jednu stvar roditelji nikako ne treba da urade
Copyright Profimedia

Slučaj četvorogodišnje devojčice iz okoline Vranja koja je popila tablete diazepama i zbog toga hitno prebačena u bolnicu, podigla je javnost u Srbiji, te izazvala brojne reakcije o tome kako treba čuvati lekove u kući.

Kako je utvrđeno, majka i baka devojčice koriste ovaj sedativ na osnovu prepisanog recepta, a dete je uzelo tablete u trenutku kada je bilo bez nadzora. Za sada nije poznato koliko je tableta devojčica popila, a lekari u ZC Vranje su hitno reagovali i prema poslednjim informacijama dete se oseća dobro i verovatno će sutra već biti pušteno na kući.

Ovaj slučaj nije usamljen nažalost, a profesor Petar Bulat, predsednik Udruženja toksikologa Srbije za 24sedam apeluje na roditelje da lekove i hemikalije u kući drže van domašaja dece.

-Od jačine uzetog leka i težine osobe koja ih pije zavisi i dejstvo leka i ispoljavanje kliničke slike. Ne znamo koliko je leka dete popilo, ali nadajmo se da će se sve završiti na tome da će dete biti pospano ili čak upasti u san, posle čega će sve biti u redu. Ako nije prevelika doza uzeta, ne bi trebalo da bude ni posledica. U ovim situacijama, svakako, krivica je na onome ko je lek ostavio na takvom mestu da je lako dostupan detetu, navodi prof. Bulat.

On dalje podseća da lekove treba čuvati dalje od domašaja dece, kao što bi trebalo da bude slučaj sa hemikalijama i sredstvima za čišćenje kuće.

-Lekovi bi trebalo da budu i pakovani tako da dete ne može lako da ih uzme. Postoje pakovanja sa tzv. kontra otvaranjem, sa mehanizmom koji deci otežava da ih otvore i koriste. Ti lekovi, pre svega tablete, su obično u raznim bojama i deci, koja su po svojoj prirodi radoznala i istraživači sveta oko nas, izgledaju privlačno i liče na bombone pa lako mogu da posegnu za njima i unesu ih u sebe. Roditelji moraju te potencijalno opasne stvari da drže na bezbedan način. Uostalom na svakom tom pakovanju, kutiji i piše da ih treba držati van domašaja dece. Ovo je dobro upozorenje za sve, napominje prof. Petar Bulat. 

RTS printscreen
prof. Petar Bulat

 

Podseća i da većina drži hemikalije ispod sudopere, jer je taj prostor zgodno iskoristiti za to, ali kada se imaju mala deca u kući, onda mora da se taj ormarić obezbedi da dete ne može da ga otvori. Lekove, kako kaže, treba držati na nekoj višoj polici kako ih dete ne bi dohvatilo.

-U slučaju da se posumnja da je dete uzelo neki lek ili hemikaliju, odmah treba potražiti pomoć lekara, a preporučljivo bi bilo poneti i pakovanje za koje se sumnja da je dete iz njega pilo kako bi lekari znali odmah po hemijskom sastavu šta je dete u sebe unelo. Roditelji u tim trenucima panike ne umeju često doktorima ni da precizno kažu šta je dete popilo, pa to obično budu "bele pilule" ili "žuta tečnost" što svakako nije od pomoći ako treba odrediti kako da se detetu pomogne, napominje prof. Bulat. 

Savetuje i da roditelji ili bilo ko odrastao u kući ne pije pred detetom lekove, jer ona požele da nas imitiraju, kao i da treba pratiti, ako se već uzima redovna terapija, koliko je lekova ostalo na blisteru, kako bi se makar otprilike moglo proceniti koliko tableta leka nedostaje.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike