Sjajne vesti: Kragujevac dobija centar sa bankom matičnih ćelija

14.11.2023

09:06

0

Vrednost investicije je 18 miliona evra

Sjajne vesti: Kragujevac dobija centar sa bankom matičnih ćelija
Kragujevac - Copyright Profimedia

Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, čija je gradnja počela pre osam godina, trebalo bi da budu otvoreni na proleće sledeće godine.

Vrednost investicije je 18 miliona evra.

Što čovek započne - neka Bog ne ospori, poruka je u kapsuli koja je položena u kamen temeljac Centra izvrsnosti 2016. godine.

Trebalo je sve da bude gotovo 2017.ali je izvođač radova bankrotirao, a izgradnja je bila obustavljena. Pre dve godine izabran je novi izvođač i sada se kraj agonije nazire. Izgradnja jedanaest i po hiljada kvadrata je u završnoj fazi.

- Oko 80 odsto prostora biće namenjeno Fakultetu medicinskih nauka. Tamo će se odvijati dobar deo nastavnog procesa, osim onog koji ne zahteva specifičnosti kliničkog rada. Odvijaće se naučno-istraživački rad - kaže za RTS prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Profimedia
 

U Centrima će biti smeštena Nacionalna banka matičnih ćelija i Institut za informacione tehnologije.

- Trenutno smo u stambenim zgradama, u stanovima smo. To je jako veliki problem za nauku. Radujemo se tom danu kada će, možemo slobodno reći, nauka ponovo da počne da živi - poručuje dr Igor Saveljić, v. d. direktora Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu.

Iako se o centrima govori kao o kragujevačkom "Skadru na Bojani", od izgradnje se nije odustalo, tvrdi premijerka. Ocenjuje da je taj projekat jako važan za dalji razvoj inovacija u Srbiji i Kragujevcu.

- Nazire se sad već kraj. Investicija od 18 miliona evra uložena je u Centre izvrsnosti. Raspisujemo tender za opremu i nameštaj. Verujem da se u aprilu ili maju useljavaju ljudi i kreću da rade iz Centra izvrsnosti", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pod tim krovom privremeno će biti smešten i Naučno-tehnološki park, peti u Srbiji. Kasnije će biti premešten u Inovacioni distrikt, jedinstveni poslovno-komercijalni kompleks u Kragujevcu, čiji se izgradnja očekuje početkom sledeće godine.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike