Piće za kojim su poludeli klinci i koje košta 1.000 dinara hit u školama: Imućnija deca ga prodaju - na gutljaj! Nude i uslugu mirisanja

09.11.2023

14:41

0

Autor: M.M.

Postoji i cenovnik, pa čak i akcijske ponude...

Piće za kojim su poludeli klinci i koje košta 1.000 dinara hit u školama: Imućnija deca ga prodaju - na gutljaj! Nude i uslugu mirisanja
Tinejdžeri poludeli za ovim pićem - Copyright Foto: Profimedia

Energetsko piće koje su lansirali poznati jutjuberi Logan Pol i KSI pravi je hit među školskom decom.

Moguće je kupiti ga samo na benzinskim pumpama, a cena za pola litre napitka je neverovatnih 1.000 dinara!

Ipak, deca čiji roditelji su bogatiji i koja, verovatno krišom, kupuju ovaj napitak, odlučila su da nešto siromašnijim drugarima naplaćuju gutljaj, mirisanje, ali i slikanje sa flašicom.

Ako deca žele jedan gutljaj soka, moraće da izdvoje 100 dinara, za mirisanje se uzima 50, a za fotku sa ambalažom čak 200 dinara.

Foto: Profimedia
 

- U školi ga prodaju u manjim količinama ili na gutljaj, jer nisu sva deca u mogućnosti da daju 1.000 dinara. Čak daju i popust da se proba i pomiriše - to košta 130 dinara - objasnili su detalje ovog bizarnog trenda neki roditelji za "Kurir".

Inače, u pitanju je napitak "prime" koji je privremeno zabranjen u Crnoj Gori dok se ne ispita u laboratoriji.

 

 

Ono što se zasada zna jeste to da je konzumacija zabranjena mlađima od 18 godina i da sadrži ogromnu koncentraciju kofeina. Da budemo precizniji, kada popijete jednu flašicu od 500 ml, to je kao da ste popili šest konzervi koka-kole i dve šoljice kafe.

Osim toga, posledice konzumacije su aritmija, glavobolja, vrtoglavica, neurološki problemi, malaksalost... Spisak opasnosti i rizika je dug, a alarmantno je to što su konzumeri ovog pića uglavnom deca.

Globalni trend

Energetsko piće su osnovali Jutjub influenseri Logan Pol i KSI, a s vremenom je utvrđeno da sadrži opasne nivoe kofeina.

Senator u SAD Čarls Šumer pozvao je Agenciju za hranu i lekove da istraži "Prajm enerdži" (Prime Energy).

- Jedan od najjačih simbola leta za decu nije odeća ili igračka, već piće. Kupci i roditelji treba da se paze jer postoji ozbiljna zabrinutost za decu, koja su ciljna grupa - rekao je Šumer, demokrata iz Njujorka.

"Prajm" je odmah postao senzacija jer su ga podržala dva influlensera sa Jutjuba prošle godine, nakon čega su se stvarali redovi u prodavnicama i školskim kantinama jer su deca želela da ga kupe.

Ideja potekla sa mreža

Očekivano, ideja da deca drugarima prodaju miris i ukus ovog napitka potekla je sa TikToka.

Deca u Srbiji ugledala su se na svoje vršnjake iz Hrvatske, koji su gutljaj pića naplaćivali 50 centi. 

Profesorka fenomenologije nasilja dr Zorica Mršević rekla je za "Kurir" da je to što rade deca strašno.

- Strašno je čega se neće sve dosetiti. Generalno su energetska pića pogubna, tu ima previše šećera, kofeina, i to vas "podigne". Deca prirodno imaju viši energetski nivo, s tim pićima postaju hiperaktivna i prave stvari koje su opasne po život i zdravlje. Gube razum za oprezno ponašanje. Uvek je nemati nešto izvor težnje, bile to patike, ranac, između ostalog i ovo piće, pa će neko pribeći krađi ili slikanju s bocom koju nije mogao da kupi. Samim tim što je stvorena atmosfera da je to "in", to je već za decu izazovno  - rekla je profesorka.

Foto: Profimedia
 

Postoje dve vrste ovog pića, "prime energy" i "prime hidration", i jedno i drugo sadrže vitamine B6 i B12, minerale, kokosovu vodu i veštačke zaslađivače, a jedina razlika je u tome što Prime Energy sadrži kofein.

Zbog veštačkih zaslađivača ovo piće nije preterano zdravo, iz razloga što neka istraživanja navode da veštački zaslađivači mogu da poremete crevne bakterije i mikrobiom.

Jedan od važnijih podataka je i da je "prime" zabranjen za decu mlađu od 15 godina, dok "prime energy" nije za one ispod 18 godina.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike