Tamara Vučić posetila muzej u Šarm el Šeiku: Kočije dvokolice, kamene statue faraona, kraljice, egipatska božanstva

02.11.2023

09:39

0

U muzeju su izloženi brojni eksponati iz različitih era drevnog Egipta

Tamara Vučić posetila muzej u Šarm el Šeiku: Kočije dvokolice, kamene statue faraona, kraljice, egipatska božanstva
Copyright TANJUG VIDEO

Prva dama Srbije, supruga predsednika Tamara Vučić, koja je u poseti Šarm el Šeiku, gde je počasna predsednica 26. Konferencije Arapsko-afričke investicione i međunarodne saradnje u organizaciji Unije arapskih žena investitora, posetila je muzej, u kome su izloženi eksponati iz drevnog Egipta.

Muzejska postavka koju je gospođa Vučić videla obuhvata brojne eksponate iz različitih era drevnog Egipta - kočije dvokolice, ostatke pogrebnih brodova, kamene statue na kojima su predstavljeni faraoni, kraljice, egipatska božanstva i svete životinje.

TANJUG VIDEO
 

 

Gospođa Vučić je imala priliku da se spusti u sobu koja predstavlja rekonstruisanu grobnicu faraona, sa izloženim mumijama članova kraljevskih porodica drevnog Egipta, sa njihovim posmrtnim kovčezima i predmetima koji su sa njima sahranjeni.

Pored mumificiranih ostataka ljudi, postavka muzeja sadrži i brojne mumije životinja, kakvi su krokodili, mačke i majmuni (majmuni su, kako je rekla kustos muzeja, predstavljali simbol celibata).

Gospođa Vučić je obišla i specijalnu postavku sa predmetima pronađenim u grobnici faraona Tutankamona, koja je muzeju u Šarm el Šeiku ustupio na privremeno korišćenje Egipatski muzej iz Kaira.

TANJUG VIDEO
 

 

Muzej u Šarm el Šeiku u svojoj postavci ima i eksponate iz drugih perioda egipatske istorije - ptolemejski period, ranohrišćanski period, vizantijski period, kao i eksponate iz beduinske tradicije, koje je gospođa Vučić imala priliku da obiđe.

Ona je svoju posetu završila upisivanjem u knjigu posetilaca.

Gospođa Vučić je muzej obišla u pratnji savetnika za međunarodnu saradnju i pravna pitanja guvernera Južnog Sinaja Valida el-Sebajia.

TANJUG VIDEO
 

 

Muzej u Šarm el Šeiku je izgrađen 2017. godine i u svojoj postavci sadrži reprezentativne eksponate egipatske drevne istorije, kao eksponate značajne za lokalnu kulturu Sinaja. 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike