Indija završila ključan test za svemirsku misiju sa posadom: "Gaganjan" šalje u orbitu tri astronauta na tri dana

21.10.2023

10:09

0

Očekuje se da misija "Gaganjan" bude lansirana sa glavnog kosmodroma u Indiji, Šrinarikote pre 2024. godine, iako još nije objavljen datum poletanja

Indija završila ključan test za svemirsku misiju sa posadom: "Gaganjan" šalje u orbitu tri astronauta na tri dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Indija je danas završila ključan test za svoju ambicioznu svemirsku misiju sa posadom "Gaganjan", nekoliko časova nakon što je zaustavljeno planirano poletanje, saopštila je agencija "Indijsko istraživanje svemira" (ISRO).

- Razlog za obustavljanje poletanja je identifikovan i ispravljen. Posada Eskejp sistem je uradila posao kako je planirano. Misija "Gaganjan" se nastavlja sa uspehom - navela je agencija ISRO na platformi X (Tviter).

Agencija, međutim, nije precizirala razlog za odlaganje. Lansiranje je bilo planirano za 8 sati po lokalnom vremenu, ali misija nije mogla da počne u to vreme, već dva časa kasnije, navodi Rojters.

"Gaganjan" misija ima za cilj razvijanje naseljive svemirske kapsule koja će nositi tri člana posade u orbitu na visinu od 400 kilometara, na period od tri dana, pre nego što se spusti u Indijski okean.

ISRO je saopštio da će istražiti načine da održi ljudsko prisustvo u svemiru kada se se Gaganjan završi. Za misiju je izdvojeno oko milijardu dolara, koja dolazi nakon istorijskog sletanja letelice Čandrajan-3 na južni pol Meseca.

Očekuje se da misija Gaganjan bude lansirana sa glavnog kosmodroma u Indiji, Šrinarikote pre 2024. godine, iako još nije objavljen datum poletanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike