Sve smo bliži uvođenju sistema "Pronađi me", po uzoru na "Amber alert", ovde će biti emitovane informacije o nestalim maloletnicima

24.09.2023

08:19

0

Autor: I.K.

Evo ko će na početku biti u obavezi da emituje obaveštenja o nestalim maloletnicima

Sve smo bliži uvođenju sistema "Pronađi me", po uzoru na "Amber alert", ovde će biti emitovane informacije o nestalim maloletnicima
Ilustracija - Copyright Prinstcreen/amberalert.rs

Do 1. novembra u Srbiji u potpunosti treba da zaživi sistem "Pronađi me", srpski "Amber alert", a jedan od prvih koraka koji su već napravljeni jeste stupanje na snagu Pravilnika o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika

Mediji će, prema ovom pravilniku, biti u obavezi da emituju informacije o nestanku maloletnika upućene od strane ministarstva, bez odlaganja, i to u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i u identičnoj sadržini u kojima im je dostavljena od strane nadležnog ministarstva.

Ova informacija će morati da se emituje u narednih 48 sati, i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta. U slučaju pronalaska osobe za kojom se traga, prestaje emitovanje obaveštenja. Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja, a medij je u obavezi da obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletnom licu.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić najavljuje da će pre nego što sistem zaživi 1. novembra biti održan test koji će biti pokazna vežba za sve.

- Sada je počela priprema šta će mediji imati obavezu da rade u slučaju nestanka maloletnika. Do kraja oktobra imaćemo test koji će biti pokazna vežba, a mediji će po nalogu policije imati obavezu da objave poslatu informaciju - navodi Jurić za 24sedam.

Dobio ime po nestaloj devojčici

Napominje da se kompletno privodi kraju sistem koji će se graditi iz nekoliko faza.

- Prvo će se putem medija obaveštavati građani, pored toga mobilni operateri će slati SMS poruke, aerodrom "Nikola Tesla" će obaveštavati putnike, a uključene će biti i železničke i autobuske stanice koje su tehnički opremljene za to. To je prva faza obaveštavanja. U drugoj fazi informacije će se emitovati i na auto-putevima, u tržnim centrima, na elektronskim bilbordima. Bez odlaganja sistem će da zaživi 1. novembra - istakao je Jurić za 24sedam.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Ovaj sistem objave putem medija i interneta, SMS porukama, ekranima, koji je zaživeo u brojnim zemljama širom sveta, ima cilj da informacija o nekom nestalom detetu za kojim tragaju porodica i policija što pre dođe do što većeg broja građana kako bi dete što pre bilo nađeno.

U Srbiji će nositi naziv "Pronađi me", a u svetu je poznat kao "Amber Alert", nazvan po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa koja je oteta i ubijena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike