Najveći broj parova ima jedno dete: U Srbiji ima ukupno 1.904.314 porodica, od toga je dve trećine sa decom

22.10.2023

13:13

0

Najzastupljenije su porodice sa jednim detetom, odnosno njih je 54,3 odsto

Najveći broj parova ima jedno dete: U Srbiji ima ukupno 1.904.314 porodica, od toga je dve trećine sa decom
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

U Srbiji prema rezultatima popisa iz 2022. godine ima ukupno 1.904.314 porodica, a porodice sa decom čine 69 odsto, odnosno njih je ukupno 1.311.712, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, najzastupljenije su porodice tipa "bračni par sa decom" kojih je 43,35 odsto, a onda porodice tipa "bračni par bez dece" kojih je 28,1 odsto.

Porodice "majka s decom", prema statističkim podacima je 16,8 odsto, dok je porodica gde je "otac s decom" 4,7 odsto, "vanbračni par sa decom" četiri odsto, a "vanbračni par bez dece" tri odsto.

Podaci RZS pokazuju i da su najzastupljenije porodice sa jednim detetom (54,3 odsto), slede porodice s dvoje dece (36,1 odsto), zatim porodice s troje dece  kojih je 7,8 odsto, dok je udeo porodica sa četvoro i više dece manji od dva procenata.

Posmatrano po tipu porodice, udeo porodica sa jednim detetom je najveći kod porodica "majka s decom" i iznosi 73,1 odsto, kao i kod i tipa "otac s decom" gde je  71,2 odsto.

Kod porodica tipa "bračni par s decom", statistički podaci su pokazali da ne postoje značajne razlike u udelima porodica sa jednim i sa dva deteta i to izraženo u procentima čini 45,5 odsto sa jednim detetom, odnosno 42,8 odsto sa dva deteta.

TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Podaci RZS pokazuju i da je kod porodica tipa "vanbračni par s decom" 50 odsto porodica sa jednim detetom, dok je nešto više od trećine porodica sa dvoje dece, odnosno njih je 34,2 odsto.
Udeo porodica sa troje i više dece najniži je kod tipa porodica "majka s decom" i "otac s decom" i on čini oko 4,5 odsto, dok je najviši kod porodica tipa "vanbračni par s decom" i iznosi 15,8 odsto.

Ovi podaci su iz knjige "Porodice" u kojoj su dati konačni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine o osnovnim karakteristikama porodica. Ta knjiga sadrži podatke i o broju porodica prema tipu - po naseljenim mestima, kao i podatke o porodicama s decom prema tipu i broju dece po opštinama i gradovima, a dostupna je i tabela sa podacima o porodicama s decom prema tipu porodice, starosti i broju dece po opštinama i gradovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike